Airbus експериментира с различни концепции, вкл. ZEROе с водородно задвижване(снимка:

...
Airbus експериментира с различни концепции, вкл. ZEROе с водородно задвижване(снимка:
Коментари Харесай

Airbus тества двигател, охлаждан с течен водород


Airbus опитва с разнообразни концепции, включително ZEROе с водородно задвижване
(снимка: Airbus)

Дългите самолетни полети, както и всичко останало в човешкия свят, са промишленост която би трябвало да бъде изцяло декарбонизирана. В конкуренцията за реализиране на нулеви излъчвания за интернационалните самолети силовите елементи с течен водород наподобяват като една от жизнеспособните благоприятни условия.

Ключовата притегателна мощ на течния водород за конструкторите на самолети е неговата впечатляваща енергийна компактност. Но Airbus има вяра, че има съществени благоприятни условия за проучване и на друго негово свойство: температурата. За да бъде течен, той би трябвало да се съхранява при -253,15°C. Според Airbus, в случай че имате чудовищно леден източник като този на борда на самолета си, може и да го употребявате. Как?
още по тематиката
Теорията е, че течният водород може да преохлади целия електрически мотор до, при което съпротивлението на процедура изчезва, а успеваемостта скача. Задвижващият механизъм, планиран да се възползва изцяло от този резултат, съгласно Airbus, може да свърши същата работа при „ на половина по-малко тегло, на половина по-малко електрически загуби и понижено напрежение ”.

Какво прави Airbus освен това състояние? Строи аероплан. Системата ще бъде доказателство за концепцията. Тя ще се създава през идващите три години. Ще си има задвижващ механизъм с 500 кВт (670 к.с.) с кабели, контролери, електроника и мотори, които се охлаждат криогенно от течен водород, изпомпван във верига от резервоарите за гориво.



Ако концепцията работи съгласно упованията, резултатът може да притегли доста повече внимание от бъдещите въздухоплавателни средства Airbus с течен водород, като в същото време коренно понижи тежестта на задвижващия механизъм. Инициативата ASCEND може да изиграе основна роля в издигането на до равнище на паритет с стандартните самолети, считат във компанията.

Със сигурност това е забавно приложение на, за което не сме чували до момента – и макар че изследването на Airbus ще бъде особено фокусирано върху потреблението на водорода при електрически самолетни за полети на дълги дистанции, то вероятно има и други приложения, които биха могли да се възползват от сходна свръхпроводимост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР