Аида ПАНИКЯНВеликденските празници наближават и част от българите ще пътуват

...
Аида ПАНИКЯНВеликденските празници наближават и част от българите ще пътуват
Коментари Харесай

Коронавирус: Как пътуваме до Европа и назад?

Аида ПАНИКЯН

Великденските празници наближават и част от българите ще пътуват за отмора или на посетители зад граница. Други се готвят да посрещнат скъпи хора от чужбина.
От 1 април страната ни към този момент няма да е в изключителна епидемиологична конюнктура поради КОВИД-19. Това, несъмнено, не значи, че коронавирусът си е отишъл от България. Не значи също, че рискът от заразяване ще бъде по-нисък след тази дата. Към 28 март едвам 29,5% от българите са имунизирани против КОВИД-19 и по този индикатор страната ни е последна в Европейски Съюз. С подсилваща доза са 10,2% от българите.
Може да се обмисли отпадане на зеления документ за влизане в България, разяснява преди дни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. В момента в България могат да влизат хора от всички страни, само че тези от тях, които нямат документ и имунизация, подлежат на карантина, разясни той.
От друга страна, европейски страни с високо имунизационно покритие разхлабиха противоепидемичните немедицински ограничения. Т.е. пътуването в множеството европейски страни е безвредно, защото, с изключение на в Румъния, имунизираните са доста над 50%.
Въз основа на информация от Ситуационния център към Министерство на външните работи, ДУМА опита да заключи данни за европейските страни, в които противоепидемичните ограничения все още са либерализирани.

Австрия

До 16 април маските вид ФФП 2 остават наложителни във всички закрити пространства, в публичния превоз, комерсиалните обекти, салоните за услуги, хотелите, спортните уреди (с изключение на времето, когато се практикува спорт), на работа, културни събития и мероприятия в свободното време, в лечебни заведения, старешки домове и домове за заболели хора. В заведенията за хранене маската може да се смъкна, когато хората седнат на маса за консумация.
На събития в затворени пространства с повече от 100 присъстващи без избрани места, може да се изисква маска или зелен документ, или негативен ПСР тест. Същото се отнася за нощните заведения. На събития с повече от 100 присъстващи, които имат избрани места (театри, опери, кина), маската вид ФФП 2 е наложителна.
По данни на Европейския център за профилактика и надзор на заболяванията (ECDC) към 28 март имунизирани против КОВИД-19 са 74% от популацията, а 57% са и реваксинирани.

Черна гора

До 7 април българските жители влизат в Черна гора без условие за документи, свързани с КОВИД-19. Няма условие за предварителна онлайн регистрация на пътуващите.

Франция

На 16 март в страната отпадна условието за показване на " имунизационен паспорт " на всички места, на които той беше наложителен (музеи, театри, кина, галерии, други културни обекти, заведения за хранене, кафенета, питейни заведения, професионални салони). Отпадна и задължението за носене на маска в закрити пространства (с изключение на публичния транспорт).
Със приключен примитивен имунизационен курс са 80% от французите, а 70% са получили и бустерна доза.

Англия

От 18 март отпадна задължението за всички идващи в Англия от чужбина да вършат тест за КОВИД-19 преди или след пътешестване, както и да попълнят формуляр за локализация на пасажерите.
По информация на българското посолство в Лондон се чака Шотландия и Уелс да последват Англия в премахването на рестриктивните мерки при интернационално пътешестване.

Румъния

От 9 март северната ни съседка анулира всички рестриктивни ограничения, въведени за ограничение на разпространяването на вируса SARS-CoV-2, включително условието за показване на зелен документ или отрицателен тест за КОВИД-19 и попълване на eлектронен формуляр за влизане в страната.
Отпада задължението за носене на защитни маски навън и на закрито.
По данни на ECDC все още близо 42% от румънците са с примитивен имунизационен курс, 8,8% са и с бустер.

Германия

От 1 март Германия изключи България от листата с високо рискови страни, заради което от идващите не се изисква предварителна цифрова регистрация на https://einreiseanmeldung.de и наложително влизане в карантина след идване в Германия за неимунизирани, непреболедували и деца под 6 години.
Към сегашния миг съвсем 76% от германците са със приключен примитивен имунизационен курс, а над 58% са с бустер.

Кралство Нидерландия

От 23 март всички ограничавания (негативен тест, доказателство за имунизация или за преболедуване) при влизане в Кралство Нидерландия по отношение на КОВИД-19 и обвързваните с тях карантинни ограничения след идване в страната отпадат за жители, идващи от Република България, както и друга страна членка на Европейски Съюз или на Шенгенското пространство.
В Нидерландия имунизирани са 71%, а с бустер са над 52% от популацията.

Чешката република

От 18 март всички ограничавания при влизане в Чешката република във връзка КОВИД-19 и обвързваните с тях карантинни ограничения след идване в страната отпадат за жители, идващи от Република България или друга страна членка на Европейския съюз.

Дания

От 1 март кралството облекчи режима за влизане в страната на всеки, идващ от страна от Европейски Съюз или Шенген без никакви ограничавания, свързани с КОВИД-19.
С примитивен курс на имунизация са 82,5% от датчаните, а с бустер са 62%.

Швеция

Към 8 февруари бе обявено, че българските жители, които пътуват до Швеция, към този момент няма да показват свързaни с КОВИД-19 удостоверителни документи, с цел да могат да влязат в страната. По информация на посолството ни в Стокхолм, считано от 9 февруари отпадат всички ограничавания, включително условието за показване на зелени документи, при влизане в Швеция на пасажери от страните членки на Европейски Съюз и Шенгенското пространство.
Със приключен имунизационен курс все още са над 71% от шведите, а с бустер - близо половината.

* * *

Все отново, пътуващите за европейските страни българи е добре да се съобразят с последната информация на ECDC. Според нея в края на седмица 11 (14-20 март) епидемиологичната обстановка в Европейски Съюз " се характеризира с продължаващо повишаване на броя на случаите за втора поредна седмица, с общ % на известяван за 14 дни, които се усилват с 9,6% ".
Според последния отчет на ECDC за седмица 11 четири страни (Гърция, Ирландия, Лихтенщайн и Малта) са категоризирани като предизвикващи високо безпокойствие, 19 страни (Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Словакия и Словения) - като пораждащи огромна угриженост, и 7 страни (България, Естония, Унгария, Полша, Румъния, Испания и Швеция) - като приблизително безпокойствие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР