Аида ПаникянСпециалисти по белодробни болести и алергология подготвят становище до

...
Аида ПаникянСпециалисти по белодробни болести и алергология подготвят становище до
Коментари Харесай

Пулмолози искат НЗОК да реимбурсира важно изследване

Аида Паникян

Специалисти по белодробни заболявания и алергология приготвят мнение до НЗОК и БЛС за реимбурсация на проучването спирометрия, стана ясно след завършилия VIII Национален конгрес по алергология с научна конференция и отчетно-изборно заседание. Документът е от сдруженията по алергология и по белодробни заболявания.

Спирометрията e функционално проучване, което демонстрира пълноценно ли работи белият дроб и се употребява за диагностика и надзор на разнообразни белодробни болести - астма, бронхит, ХОББ, емфизем и други и е най-широко употребяваният тест на белодробната функционалност, изясни за ДУМА пулмологът доктор София Ангелова. Тя разясни, че пробата е включен в пакета действия по пулмология на диспансеризирани пациенти, за който НЗОК заплаща. Тоест, пациентите не заплащат за спирометрия, само че лекарят е длъжен да я прави. " Проблемът е, че апаратурата за това проучване е скъпа, не са евтини и консумативите, които наложително са самостоятелни за всеки пациент ", споделя доктор Ангелова. Например, в случай че един пулмолог има 2 хиляди диспансеризирани пациента, на всеки от тях наложително се прави спирометрия при надзорен обзор. Отделно проучването се организира при диагностика на нов пациент.

Преди към 3 години белодробните лекари са създали точна разбивка на цената на проучването и са я показали на БЛС в търсене на решение.

" В момента за примитивен обзор при пулмолог НЗОК заплаща 24 лева, а за второстепенен (диспансерно проследяване-б.а.) - 12,50 лева Така на процедура от въпросните 24 или 12,50 лева би трябвало да се извадят 8,50 лева, които заплаща лекарят, с цел да реализира нещо, което касата вменява като обвързване за осъществяването на прегледа ", разяснява доктор Симидчиев.

Според пулмолози и алерголози един от разновидностите е проучването да се извади от пакета действия като високоспециализирано. Друг вид е касата да усили цената на пакета със съответната сума, защото, щом пробата е в пакета, лекарят няма право да изисква заплащане от здравноосигурени пациенти.

По време на пиковете на пандемията от КОВИД-19 някои лекари мощно са лимитирали провеждането на проучването поради заплахата от заразяване, а други са употребили най-скъпите консумативи по същата причина. Специалистите са безапелационни, че в актуалната обстановка, когато е ясно, че КОВИД-19 поврежда първо белия дроб, а след това и други органи, спирометрията е извънредно значимо проучване за определяне на белодробни заболявания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР