Аида ОванесЗаетите от жени щатни бройки в държавната администрация през

...
Аида ОванесЗаетите от жени щатни бройки в държавната администрация през
Коментари Харесай

В държавната администрация работят повече жени

Аида Ованес

Заетите от дами щатни бройки в държавната администрация през 2021 година са 66 787 или с 1604 повече от мъжете, които са 864. Това излиза наяве от Доклада за равнопоставеността на дамите и мъжете в България за 2021 година Дамите на управителни длъжности в Министерство на вътрешните работи са 318, до момента в който мощния пол преоблада с 2828 души. Сред управителните дипломатически длъжности съотношението мъже-жени е 68 против 53.
В Министерството на правораздаването заетите по главно щатно разписание са 239, като от тях 191 с дами. Доминираща е ролята на дамите в Министерството на земеделието. Жените на управителни позиции там към края на м.г. са 56, а мъжете - 26. Въпреки това към момента мъжете преобладават съвсем във всички сфери в селското стопанство и поемат водещата роля в ръководството на стопанствата.
Превес имат дамите и в Министерството на районното развиване и благоустройството. От общо 532 души, мъжете са 116. Общо 50 дами в Министерство на регионалното развитие заемат управителни длъжности. Началници в системата на Министерство на околната среда и водите са 26 дами, а мъжете на управителни длъжности са 21.
През м.г. коефициентът на претовареност измежду 15-64-годишните е 72%, като при мъжете тя е по-висока и е 76,2%. Това демонстрира, че присъединяване на дамите на пазара на труда е по-слабо от мъжете. Като цяло дамите в трудова претовареност работят по-малко часове и в по-нископлатени браншове и заемат по-ниски длъжности от мъжете, което води до обилни разлики в заплащането сред тях и мъжете. През 2021 година при коефициент на безработица 5,3%, при мъжете индикаторът е 5,5%. Това значи, че дамите са склонни да се заемат и с по-ниско платена работа, стига да припечелват за прехраната на фамилиите си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР