Аида ОванесСлед като ПП-ДБ не подкрепиха кандидатурата на ГЕРБ-СДС за

...
Аида ОванесСлед като ПП-ДБ не подкрепиха кандидатурата на ГЕРБ-СДС за
Коментари Харесай

Човек на ПП-ДБ се кандидатира за управител на НЗОК

Аида Ованес
След като ПП-ДБ не поддържаха кандидатурата на ГЕРБ-СДС за шеф на НЗОК - Иванка Динева, и тя се отдръпна от конкуренцията, в този момент ПП-ДБ издигат собствен претендент за шеф банкерът Станимир Михайлов. 
До новата номинация се стигна, откакто при предходната процедура номинацията на " Възраждане " доктор Тодор Хинов отдръпна кандидатурата си преди чуване в здравна комисия, а часове преди чуване в пленарна зала от конкуренцията се отхвърли и Динева. Макар останала единствена проф. доктор Жени Стайкова, препоръчана от Българска социалистическа партия поради дългогодишния си управнически и преподавателски опит в системата на опазването на здравето, не получи поддръжката на половината депутати в пленарна зала.   
Михайлов е магистър по стопанска система от ВМЕИ ДКарл МарксУ през 1987 година, бил е в ръководството на Токуда банк и Инвестбанк, с над 15 години стаж в банковата система, има опит и в частното здравно обезпечаване, а от 2022 година е ръководител на Съвета на шефовете на болница " Лозенец ". Очаква се чуването на Михайлов да е на 24 юли.
В 15-20-минутно съвещание здравната комисия през вчерашния ден одобри плана ГЕРБ за изменение на Закона за здравното обезпечаване, съгласно което подуправителят на НЗОК да може да извършва длъжността шеф безсрочно, до момента в който бъде определен нов титуляр при предварително преустановяване на пълномощията на предходния. От Българска социалистическа партия бяха изрично срещу поправката, " Възраждане " и Има Такъв Народ се въздържаха. 
Според Закона, до момента подуправителят можеше да извършва функционалностите на шефа до 6 месеца след предварителното овакантяване на поста му. Промените в ЗЗО плануват също Народното събрание да избира и подуправителя и да му бъдат делегирани повече пълномощия. 
При по този начин стеклите се условия, най-вероятно подуправителят ще бъде от ГЕРБ и по този начин двете парламентарни болшинства ще си поделят ръководството на публичния здравен фонд. 
На вчерашното съвещание депутатите от здравната комисия одобриха измененията в ЗЗО и съгласно тях подуправителят доктор Йорданка Пенкова ще управлява НЗОК до избирането на титуляр.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР