Аида ОванесЖена на 29 г. от Пловдивския регион и мъж

...
Аида ОванесЖена на 29 г. от Пловдивския регион и мъж
Коментари Харесай

Две сложни бъбречни трансплантации извършиха в Александровска

Аида Ованес
Жена на 29 година от Пловдивския район и мъж на 55 година от Плевен, които са били на хемодиализа, получиха късмет за живот след бъбречни трансплантации. Те са осъществени от лекарите от Клиниката по урология в УМАЛ " Александровска ". Операциите са били по-сложни и траяли по-дълго от нормалното. Наложила се е и намесата на съдов хирург, защото бъбреците били с рядка анатомична специфичност - единият бил с 3 артерии, а другият - с 2 вени и 2 артерии, изясни началникът на Клиниката проф. Марин Георгиев.
Двамата трансплантирани пациенти се възвръщат в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване, положението им е устойчиво, с доста положителни витални индикатори, оповестиха от болничното заведение. Донорът е мъж на 32 година, изпаднал в мозъчна гибел в резултат на мозъчен кръвоизлив.
838 души в страната чакат бъбречна трансплантация, а от началото на годината са осъществени едвам осем (по 4 в Александровска болница и в болница " Лозенец " ), сочат данните на ИА " Медицински контрол " към 5 август. От 2001 година насам у нас най-вече интервенции за присаждане на бъбрек са направени през 2004 година и през 2014 година - по 56, което е годишно 8 на 1 млн. население. Според експертите, с цел да бъде сполучлив процесът на бъбречна трасплантация, би трябвало да се вършат най-малко 25 на 1 млн. население за една година.
България продължава да е европейската страна с минимум органни трансплантации. През пандемичната 2020 година у нас осъществени 1,2 бъбречни трансплантации на 1 млн. население.
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР