Ахр. Бойко Кадинов е подал оставка като заместник-министър на културата.

...
Ахр. Бойко Кадинов е подал оставка като заместник-министър на културата.
Коментари Харесай

Арх. Бойко Кадинов подаде оставка като зам.-министър на културата

Ахр. Бойко Кадинов е подал оставка като заместник-министър на културата. Това е станало предходната седмица преди селфи видеото на министъра на културата и решението няма общо с съответния клип, който провокира остра реакция в обществените мрежи.

Кадинов е уведомил премиера Кирил Петков за решението си, а през днешния ден е получил и заповедта, с която настояването му е задоволено.

Мотивът за решението му е отводът от промени в министерството, изясни той пред Mediapool.

" Смятам, че това не е просто оставката на проф. д.н. арх. Бойко Кадинов, а това е оставка пред отхвърли да се опази и развие културното завещание ", сподели той.

Кадинов уточни и неналичието на развиване по кои начинания го е предиздвикало да подаде оставката си:

" Става дума за нужната смяна в Закона за културното завещание. В разискванията се включиха и интернационалните специалисти, беше направена и работна група. Не се поддържа и опазването на Несебър като град със международно културно завещание, което значи, че за жалост заканите на ИКОМОС и ЮНЕСКО за това той да бъде отписан като град на международното завещание на практика предстоят напълно скоро. И не на последно място е една пропусната опция. След диалози и задължения в границите на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което тече в тези месеци, след работни срещи с представители на френския културен институт, да работим взаимно по превръщането на о. " Св. Кирик и Юлита " в един остров на изкуствата – това също не се случва ".

По думите му тези хрумвания за промени са получили поддръжка от ахритекти, строители, учени и археолози, само че " явно дилемите, които си слага сега управлението на Министерството на културата, не са тези ".

" Ако в една друга страна ракети унищожават здания, то ние тук, в България, благодарение на параграфи унищожаваме постройките и културното си завещание ", уточни Кадинов.

По думите му въпросните оферти са били обсъждани в границите на Министерството на културата и на Комисията по просвета и медии в Народното събрание. " В рамките на комисията тези оферти бяха одобрявани с готовност и наслада. Дори декларираните от мен хрумвания за законодателен " зелен кулоар " пред смяната в Закона за културното завещание бяха възприети с очакване и доброжелателност ", акцентира той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР