Агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от горещо и

...
Агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от горещо и
Коментари Харесай

Сушата бави сеитбата на рапицата

Агрометеорологичните условия ще продължат да се дефинират от горещо и изсъхнало време през идващия седемдневен интервал. Отсъствието на превалявания ще задълбочи почвеното засушаване в полските региони на страната. Вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат с ускорени темпове поради високите средноденонощни температури. През интервала при царевицата ще протичат етапите млечна и преход към восъчна зрялост и восъчна и цялостна зрялост, според от ранозрелостта на хибридите.

В началото на септември текат агротехническите периоди за сеитба на зимната рапица. Сушата в огромна част от полските региони на страната, довела до привършване на продуктивните почвени влагозапаси в горните почвени пластове, ще попречва провеждането на предсеитбените почвообработки и ще утежни изискванията за качествена сеитба на рапицата и протичането на началните етапи от развиването на културата. Неблагоприятните условия могат да отсрочат сеитбата на рапицата до настъпването на усъвършенстване на изискванията на почвено овлажнение.

Агрометеорологичните условия през интервала ще са подобаващи за провеждането на жътвата на слънчогледа и узрелите към този момент ранни хибриди царевица. Дълбоката оран на полетата, планувани за пролетни окопни култури, също ще се попречва от сухата почва. През интервала ще се прави и обеззаразяване на семената за сеитба от пшеница и ечемик. Условията за осъществяване на растителнозащитни мероприятия ще са подобаващи в ранните часове на деня. Остава висок рискът от пораждане на пожари при провеждането на агротехническите мероприятия на полето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР