Агресията между мъжките декоративни зайци може да представлява предизвикателство за

...
Агресията между мъжките декоративни зайци може да представлява предизвикателство за
Коментари Харесай

Агресия при мъжките декоративни зайци - каква е причината?

Агресията сред мъжките декоративни зайци може да съставлява предизвикателство за притежателите им и да бъде предмет на любознание за тези, които се интересуват от живота на тези сладки и пухкави животни.

Въпреки че мини зайците са известни със своята благост и страхливост, експанзията сред тях може да възникне по разнообразни аргументи, в това число териториалност, конкуренция за храна и размножаване, личностни характерности и даже генетика.

Териториално държание на зайците

Една от главните аргументи за експанзията сред мъжките декоративни зайци е териториалното държание. Мъжките зайци могат да бъдат териториални и да се борят за определяне на преобладаваща позиция във своята територия.

Това е изключително изразено по време на размножителния сезон, когато мъжките зайци са по-агресивни в битката за правото да се развъждат с женските. Тогава може да се стигне и до пердах сред зайчетата.

 Териториалност при зайците

Зайците се бият за храна

Конкуренцията за храна също може да бъде фактор за експанзия сред зайците, изключително в случай че са съпоставени в лимитирано пространство с стеснен достъп до храна. Зайците могат да се борят за достъп до храната, което може да докара до нападателно държание.

Агресия поради несходство сред зайците

Личностните характерности на зайците също могат да играят роля в експанзията сред тях. Някои зайци могат да бъдат по-доминантни и нападателни по природа, до момента в който други могат да бъдат по-плашливи и пасивни. Когато зайци с разнообразни темпераменти се съберат, това може да докара до спорове и експанзия.

Генетиката също може да играе значима роля в експанзията сред зайците. Някои породи зайци са по-склонни към експанзия от други породи. Например, някои декоративни породи като Холандското декоративно зайче са по-склонни към експанзия от други породи.

 Бой при мъжките зайци Снимка: pixabay.com

За притежателите на мъжки декоративни зайци е значимо да бъдат деликатни и да се грижат за тях по верния метод, с цел да се понижи риска от експанзия.

Това може да включва даване на задоволително пространство и запаси за всеки зайче, постоянни ветеринарни прегледи и уместно социализиране на зайците.

Ако въпреки всичко възникне експанзия сред зайците, е значимо да се съветва ветеринарен експерт или зоопсихолог за съвет и поддръжка. В краен случай може да се наложи да разделите зайците в обособени кафези, с цел да не се бият.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР