Агнешкото месо е символ на Гергьовден. Защо това е така,

...
Агнешкото месо е символ на Гергьовден. Защо това е така,
Коментари Харесай

Да посрещнем Гергьовден както подобава - 10 рецепти за вкусен празник

Агнешкото месо е знак на Гергьовден. Защо това е по този начин, можем да прочетем в Уикипедия:

Според националните показа Св. Георги с изключение на настойник на земеделците, е и най-могъщият настойник на стадата, по тази причина огромна част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да обезпечат здравето и плодовитостта на живата стока.

На Гергьовден рано сутринта се прави ритуалното извеждане на животните на първа зелена паша (на по̀пас), като стадото се подкарва със зелена пръчка. На този ден се прави и първото обредно доене на овцете.

Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата ѝ с авансово квалифициран венец и я издояват (другаде се дои първата оягнила се овца).

 поле пролет Pixels

Ведрото, в което се дои овцата, е украсено също с венци или разнообразни зелени растения и пресукани бял и червен конец (мартеница). По същия метод са украсени и вратата на кошарата, както и самата кошара.

Млякото на първата овца се издоява през сребърен пръстен, кравайче, венец, а някъде и през речен „ гергьовски камък “ с натурален отвор. Първите капки мляко се изливат на земята или върху яйце (не рядко червено), което след това се заравя в земята. Някъде овчарите гърмят с пушки край стадото, с цел да изгонят злите духове.

Широко публикуван е обичаят на този ден овцете да се захранят с ритуален самун, подготвен от дамите. Също по този начин на Гергьовден става първото вкусване на мляко и млечни артикули през годината.

Повсеместно публикуван из цялата българска етнична територия е обичаят на Гергьовден да се коли агне. На този ден всяка къща, без значение дали има или не овце, би трябвало да заколи агне, тъй като:

„... къща или задруга, дето не се заколи агне на този ден, смятала се вън от вярата, вън от селото. “

Макар агнешкото, което ще сготвим, да сме го взели от магазина, ето ви няколко предписания за приготвянето му:

Агнешки бут с карамелизирани лукчета

Агнешко в сметанов сос

Агнешки шишчета

Агнешки дроб в покривало за 15 минути

Надиплено агнешко

 агне агнешко Thinkstock

Агнешко филе с бадемова коричка

Агнешко печено с дроб сарма

Задушено лимоново агнешко

 агнешко Thinkstock

Агнешка мусака с коприва и картофи

Агнешки котлети с джоджен и лимон
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР