Агенцията за високо технологични разработки към Министерство на отбраната на

...
Агенцията за високо технологични разработки към Министерство на отбраната на
Коментари Харесай

Военните в САЩ създават нова армия от ГМО насекоми

Агенцията за високо софтуерни разработки към Министерство на защитата на Съединените щати - DARPA, разгласи своят най-нов план. Американските учени възнамеряват да употребяват инсекти, които да придвижват генномодифицирани заболявания. Целта обаче е не да унищожават съперника, а да защищават реколтата от засушавания или от други рискове, оповестява ScienceAlert.

Проектът е наречен " Съюзнически насекоми " (Insect Allies), а от DARPA твърдят, че ще могат да го използват превантивно, в случай че е заподозряна атака с биологическо оръжие срещу насаждения от пшеница или царевица в САЩ.

Много експерти обаче казват, че крачката от използването за ГМО насекомите за превенция или за дефанзивни цели е много малка, защото технологията на практика ще е същата. Създаването на армия от насекоми, пренасящи ГМО вируси може да отвори " кутията на Пандора ", алармират експертите.

Ръководителят на програмата Блейк Бекстин признава, че въпросните технологии имат възможно двойна употреба на теория, но според него това важи за всички съвременни технологии.

" Ние сме фокусирани изцяло върху положителните аспекти. Искаме да гарантираме достъп на всички до качествени храни, за нас това е въпрос, касаещ националната сигурност ", казва той пред в. " Вашингтон Поуст "

Понастоящем програмата предвижда употребата на три вида насекоми: листни въшки, цикади и белокрили. В природата тези насекоми редовно разпространяват вируси сред растенията.

Достиженията в генното инженерство, включително сравнително евтиния и прост метод CRISPR, потенциално биха могли да позволят на учените да създадат вируси за постигането на определена цел в заразените растения.

Генномодифицираните вируси ще включват и изключват определени гени, контролиращи развитието на растенията по време на тежки суши.
Според Бекстин учените могат да гарантират, че технологията няма да има нежелани екологични ефекти. Програмата не е насочена към герминативните клетки, което означава, че няма до доведе до унаследяване на характеристиките.

Експертите все още дебатират дали е възможно да се създадат ГМО вируси, които да правят промени в ДНК на заразения, като промените да се унаследяват.
Целта на DARPA е открие начин за временно модифициране на растенията, благодарение на което да спаси непосредствено заплашена реколта.

В същото време група учени твърди, че програмата Insect Allies може потенциално да нарушава Конвенцията за биологичните оръжия. Според тях използването на насекоми като ключов фактор в програмата е особено тревожно, защото насекомите могат да се разпространяват безпроблемно, а липсват пречки за използването им за злонамерени цели.

Към днешна дата има множество проведени експерименти с генномодифицирани комари, като учените искат да ги използват, за да се справят с опасните болести, пренасяни от насекомите.

Източник: dir.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР