Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е използвала партньорството

...
Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е използвала партньорството
Коментари Харесай

Скандал: САЩ чрез Дания шпионирали Меркел

Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединени американски щати е употребила партньорството си със звено на датското външно разузнаване, с цел да шпионира високопоставени представители на прилежащи страни, в това число немския канцлер Ангела Меркел, заяви датския държавен радиотелевизионен оператор DR, съобщи Ройтерс.

Разкритията са резултат от вътрешно следствие на датското военно разузнаване от 2015 година, отдадено на ролята на американската организация в партньорството, са съобщили девет неназовани източници с достъп до следствието, което обгръща 2012 и 2014 година.

Според откритите обстоятелства АНС е употребила датски кабели за транспорт на информация, с цел да шпионира високопоставени представители в Швеция, Норвегия, Франция и Германия, измежду които някогашния немски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и някогашния немски опозиционен водач Пеер Щайнбрюк.

В Дания се намират изходните точки на няколко подводни кабела за интернет до и от Швеция, Норвегия, Германия, Нидерландия и Англия.

Според DR вътрешното следствие на датското военно разузнаване е почнало през 2014 година поради опасения, които зародили след разкритията на Едуард Сноудън предходната година за метода на работа на АНС.

Засега АНС не е коментирала информацията, а датското военно разузнаване е отказало коментар.

" Гротескно е, че другарски разследващи служби фактически засичат (комуникациите) и шпионират високопоставени представители на други страни ", е споделил Щайнбрюк пред немската телевизия А Ер Де. " Политически считам това за скандал ", е допълнил той.

От немското канцлерство са декларирали, че са разбрали за изказванията от публицистите и са отказали спомагателен коментар.

Шведският министър на защитата Петер Хултквист е споделил пред телевизия SVT, че е изискал цялостна информация за случая. За телевизионния канал NRK военният министър на Норвегия Франк Баке-Йенсен е декларирал, че " взима изказванията съществено поради ".

Датската държавна телевизия оповестява още, че отстраняването на ръководителя на датското военно разузнаване и на още трима чиновници от постовете им през предишния август поради изказвания за съществени нарушавания е било обвързвано с следствието от 2015 година

Миналата година датското държавно управление съобщи, че ще стартира следствие по случая въз основата на информация, получена по сигнал. Очаква се следствието да завърши тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР