Агенцията за държавна финансова инспекция откри седем нарушения по Закона

...
Агенцията за държавна финансова инспекция откри седем нарушения по Закона
Коментари Харесай

АДФИ откри седем нарушения при проверка на Столичната община за лампите на София

Агенцията за държавна финансова ревизия откри седем нарушавания по Закона за публичните поръчки при финансовата инспекция на Столичната община, оповестиха от АДФИ.

Ревизията трябваше да откри дали се съблюдават нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност, както и нормативната уредба при възлагането на публични поръчки за осветлението на столицата.

Направена е инспекция на публичната поръчка по 4 обособени позиции, с обект на поръчката „ строителство “, с тип „ открита “ процедура, с планирана стойност - 73 600 000.00 лева без Данък добавена стойност, и осъществяването на 4 контракта (всеки със период на деяние 2 година и с опция за удължение с още 2 г.) за интервала от сключването им (19.03.2021 г.) до датата на разкриване на инспекцията (08.02.2022 г.). Изпълнението на договорите не е завършило, прецизират от АДФИ.

Открити са нарушавания в цената на контракта за строителство - там са включени услуги, които не са нужни за осъществяване на строителството.

Методиката за оценка на офертите не дава опция да бъдат съпоставени и оценени обективно техническите оферти и не обезпечава задоволително информация за разпоредбите, които ще се ползват при установяване на оценката по всеки индикатор.

Представените предложения на определения реализатор по обособени позиции № 2 и № 3 не подхождат в цялостна степен на авансово оповестените условия на възложителя, заради което той е трябвало да бъде отхвърлен от присъединяване в процедурата.

Не са спазени периодите за предоставяне на уточнения и за изпращане на съобщение за изменение на контракт за издание в Регистъра на публичните поръчки, изброяват от АДФИ.

Съставени са и 16 акта, от които два на възложителя – упълномощеното лице за нарушаванията по Закон за обществените поръчки, и по два на всеки участник в 7-членната комисия.

Проверката стартира по сигнал на общинския консултант от "Спаси София " Борис Бонев от края на януари, който изиска и оставката на зам.-кмета по превоза в общината Кристиан Кръстев. Според Бонев "Спаси София " е разкрила фрапиращи нарушавания на публичната поръчка. Следствен отдел към окръжна прокуратура се готви да заплати за улично осветяване на София с цени сред 3 и 77 пъти по-високи от пазарните.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР