Агенцията по заетостта стартира нов разширен прием на заявления по

...
Агенцията по заетостта стартира нов разширен прием на заявления по
Коментари Харесай

Приемат заявления от родители за осигуряване на детегледачи

Агенцията по заетостта започва нов уголемен банкет на заявки по план „ Родители в заетост” в интервала 21 януари – 28 февруари 2019 година Проектът е съфинансиран от Европейския обществен фонд на Европейския съюз посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подкрепя родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с персоналния живот, като в същото време дава опция за претовареност на безработни лица за полагане на грижи за развъждане на деца.
В рамките на първите два приема 1 514 родители са утвърдени и включени в плана от общо 2 977, подали заявки. 3 449 безработни лица пък са изявили предпочитание, да бъдат наети като детегледачи, а утвърдените са 2 501. Сключени са 1 425 трудови контракти с детегледачи.
По време на новия банкет право да подават заявки по плана имат родители на деца от 0 до 12 години. Родителите, които могат да се възползват от услугата и желаят да подадат своите документи за присъединяване при новия старт, би трябвало да бъдат от следните групи:
- Родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат обезпечено работно място по трудово/служебно правно отношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, само че все още поставят грижа за децата си и не са се върнали на работа;
- Многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и учебно заведение.
За задачите на процедурата, многодетни родители са тези, които имат три или повече деца на възраст до 12 г.;
- Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и учебно заведение.
Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родители, които дълготрайно употребяват отпуск или отсъстват от работа заради развъждане на дете/деца от 0 до 5 години и имат обезпечено работно място (по трудово правно отношение или като самонаети/самоосигуряващи се лица), не следва да са се върнали на работа до приемане на утвърждение за включване в плана.
Безработните родители би трябвало да стартират работа при шеф или като самонаето/самоосигуряващо се лице в границите на 4 (четири) месеца от приемане на услугата за развъждане на дете. След като стартират работа, договорът на детегледача може да бъде продължен и по този начин той да поставя грижа за детето в период до 18 месеца.
Максималният период за приемане на услугата „ детегледач” е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.
Бюрата по труда ще продължат да извършат асортимент измежду записаните безработни лица за детегледачи, като ги насочват за утвърждение от родителите.
Заявления от родители ще се одобряват в посочения интервал, на книжен притежател, персонално във всички бюра по труда в страната или на имейл: [email protected] (сканирани с автограф или електронно подписани), в работни дни сред 8.30 и 17.00 часа.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР