Агенцията по заетостта публикува своето национално представително изследване, според което

...
Агенцията по заетостта публикува своето национално представително изследване, според което
Коментари Харесай

Бизнесът търси 110 000 работници


Агенцията по заетостта разгласява своето национално представително проучване, съгласно което през идващите 12 месеца бизнесът ще се нуждае от 111 040 експерти, като най-търсени ще са шивачите, след тях машинните оператори, строителите и готвачите.

Снимка: iStock


Работодателите, декларирали че ще наемат личен състав през идващите 6 месеца с максимален дял, са от бранша на промишлеността – 23,3%, следват тези от бранш строителство – с 15,7% и държавно ръководство – 14,1%. Най-малобройни са работодателите от бранш интервенции с недвижими парцели, които ще търсят личен състав през идващите 6 месеца - едвам 2,9%.

Седем от девет работодатели, които ще наемат личен състав през идващите 6 месеца биха предложили работа на цялостен работен ден. Тенденцията алегоричен брой работодатели да оферират работа от разстояние се резервира и освен това изследване.

Снимка: iStock


Общият брой висшисти, който ще е нужен през 2025-2027г. ще е 123 286. Петте най-търсени специалности през идващите 3 – 5 години ще бъдат Икономика, Администрация и ръководство, Информатика и компютърни науки, Електротехника, електроника и автоматика и Машинно инженерство.

Снимка: iStock


Пловдив е региона с максимален брой декларирани потребности от работна мощ през идващите 12 месеца - общо 24720 служащи и експерти, което е 12.0% от всички оповестени потребности в страната. В класацията по области следват, София-град, която отстъпва лидерското си място, заемано до в този момент и с 10,7% е към този момент втора, Варна, която изпреварва тази есен Благоевград и Бургас и е трета с 9,2% от всички потребности от работна мощ или -18 842 експерти и служащи. Областите с най-скромни потребности от личен състав през идната година ще са Ямбол, Габрово и Монтана с потребности едвам от 1700 до 2500 служащи и експерти.

През идващите 12 месеца 12 403 компании плануват да освобождават личен състав, които с 1 948 повече в сравнение с са били през есента на 2021г. Този растеж може да се търси в несигурната бизнес среда. Като най-честата причина за съкращения, съгласно мнението на работодателите, е намаляването на размера на продажби и услуги - в 35,6% от случаите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР