Агенцията по безопасност на храните започна предвеликднеска проверка в търговските

...
Агенцията по безопасност на храните започна предвеликднеска проверка в търговските
Коментари Харесай

Проверки преди Великден: Следи ли се качеството на агнешкото, козунаците и яйцата?

Агенцията по сигурност на храните стартира предвеликднеска инспекция в комерсиалните обекти в цялата страна. Проверява се качеството на агнешкото, яйцата и козунаците.

В идващия месец ще се взимат и проби за разбор на яйцата от Европейски Съюз и трети страни, а за нарушителите санкциите ще са от 1000 до 6000 хил.лв. Една от първите инспекции беше в Благоевград, инспекторите влязоха в месарски магазин в града.

Заявката тук е, че се продава агнешкото единствено с генезис България.

Снимка: bTV

„ Нашата компания работи единствено с българско месо – Търговище, Петрич, от района. Всичко минава през касапница, има щемпел “, изяснява Александър Хаджийски, продавач в магазина.

Снимка: bTV

Калина Милушева, нач.отдел " Контрол на храните " към ОБДХ – Благоевград обясни, че това, което е добито на територията на България е със наследник щемпел, а вносното месо е с червен щемпел.

Снимка: bTV

„ По печата могат да се ориентират от коя касапница е, той стартира с номера на региона “, добави тя.

Проверката продължава предвид на месото и температурата, при която се съхранява. Изискванията към търговеца са то да бъде прясно. Свежото агнешко е с прелестен розов цвят на месото и с бял на мазнината.
Снимка: bTV

„ Когато е заклано, след няколко часа към този момент е образувало суха коричка по повърхността. При лек напън се образува една трапчинка, която по-късно незабавно се възвръща “, добави Милушева.
Снимка: bTV

В момента цената на агнешкото в благоевградско е към 15 лева, като се чака тя да се увеличи с приближаване на великденските празници. Проверки ще има и на козунаците, яйцата и боите за яйца.

„ Това, което потребителят може да следи е срокът, за яйцата той е 28 дни от датата на снасяне “, добави началникът на отдел „ Контрол на храните “ към ОБДХ – Благоевград.

Снимка: bTV

Ако имате подозрение по отношение на това дали яйцата, които сте купили са пресни – специалистите поучават да си извършите домакински тест. Прясното яйце резервира жълтъка си цялостен при строшаване в паница.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР