Агенцията по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП заради

...
Агенцията по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП заради
Коментари Харесай

Продължават заплахите към държавни служители и депутати заради случая Капитан Андреево

Агенцията по сигурност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП поради откритите фрапантни нарушавания при контрола на граничния пункт " Капитан Андреево ", осъществяван в последните 10 години от частна компания. Това оповестиха на взаимна конференция шефът на организацията Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов. Заради анулирания от страната контракт с новия наемател, не престават заканите към държавни чиновници и депутати.

Редица нарушавания само че фитосанитарния и здравен надзор са засечени на " Капитан Андреево ". Това разгласи заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. В интервала 13 април - 19 май, когато е оперирала частната компания, храните с пестициди са били 222 тона. От 20 май, когато влиза страната на граничния пункт, до 25 юни, тяхното количество скача на 806 тона.

И друго - когато на пункта е оперирал наемателят, един камион се е обработвал за 6 минути, до момента в който инспекция е посочила, че това не може да стане за по-малко от 20 минути.

Частният оператор си е разрешил даже да промени предназначението на профилираните здания на " Капитан Андреево ", от което е последвал проблем за лабораторното проучване.

На 9 юли е завършил изключителният одит на Европейската комисия на граничния пункт. Трима от инспекторите на Агенцията по храните са излезли във неочакван болничен в навечерието на инспекцията. Има данни, че фамилиите им са били заплашвани, с цел да не се явят на работа. Според Христанов, това е опит да бъде саботирана инспекцията.



Той уточни, че над 800 тона храни със повишено количество пестициди са спрени от импорт у нас през „ Капитан Андреево “ след връщането на контрола на страната или над 727% повече по отношение на спрямо същия интервал през предходната година.

ГДБОП бяха сезирани в края на тази седмица, на база на предварителните данни, на следващия ден сигналът ще бъде изпратен с по-пълни данни. Още на следващия ден ще им изпратим сигнал с спомагателни данни. Същият сигнал ще изпратим към прокуратурата, към господин Гешев, който ще бъде допълнен с откритията, свързани с това, че нашите лични контролни органи не са се появили на границата в продължение на 9 години, тъй че да продължат да изследват хипотезата за преднамерено държание и за обвързаности сред висшия състав на предходните ръководства на БАБХ и съответните частни оператори на границата за този интервал, сподели Иван Христанов, зам.-министър на земеделието.

Констатирано е, че за 2021 година среднодневно са връщани 6 тона храни с пестициди, а откакто страната пое ръководството на пункта количеството скача на 22 тона приблизително на ден.



От управлението на Агенцията по храните се усъмниха в качеството на осъществяваните от частната компания инспекции.

Страшно е това да си заявил, че си направил 50 проби, а в действителност да имаш машинки единствено за 20 проби, сподели Христо Даскалов, изпълнителен шеф на БАБХ.

Зам.-министър Христанов позволи и че храните с пестициди, засечени от предходния оператор на пункта не са били спирани.

Тези храни не са били унищожавани, а са намирали път към вътрешния пазар, само че това също е тематика, с която би трябвало да се заемат способените органи, сподели Иван Христанов, зам.-министър на земеделието.

Според шефа на организацията по храните, съзнателно е бил занижен контролът от вътрешните инспектори през годините.

От 2013 година до през днешния ден не е юридически одит от тази дирекция на " Капитан Андреево ", на въпроса за какво не е юридически те навеждат глави, тъй като някой е забранил там да се прави, да се влиза и да се разказва каквото и да било, сподели Христо Даскалов, изпълнителен шеф на БАБХ.



Заради анулирания от страната контракт с новия наемател, държавни чиновници и даже политици са заплашвани.

След като стана ясно, че управлението на БАБХ, както и принципала в лицето на министерство на земеделието не имат намерение да одобряват контракта и имаме намерение да го обявим за незабележим, стартира серия от закани. В рамките на идващите няколко месеца двама народни представители и трима висши държавни служители бяха застрашени, с цел да бъдат принудени да спрат активността си по тези връзки. И в това време най-малко на двама души бяха препоръчани подкупи, сподели Иван Христанов, зам.-министър на земеделието.

Държавата ще губи сред 300 и 400 милиона лв. през идващите 10 години, в случай че още веднъж контролът бъде възложен на частен оператор, предизвести той: " Категорично се чака ние да паднем от власт, с цел да бъде възобновена остарялата система. "

Всички резултати от инспекциите са предоставени на европейските институции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР