Агенцията по безопасност на храните опроверга основните доводи, заради които

...
Агенцията по безопасност на храните опроверга основните доводи, заради които
Коментари Харесай

Агенцията по храните опроверга доводите на "Евролаб 2011", с които съдът ги оставя на границата

Агенцията по сигурност на храните опроверга главните доводи, поради които съдът спряно предварителното осъществяване на заповедта за освобождение на пространства на границата от " Евролаб 2011 ". Решението на Административен съд - София град е от 27 февруари, само че макар него на 2 март вътрешният министър, с цел да се увери, че издадената от регионалния шеф на Хасково Минко Ангелов се съблюдава.

В са посочени доводите, с които " Евролаб 2011 " желае прекъсването на предварителното осъществяване. Сред тях усещане прави информацията, че компанията стопанисва акредитирана от изпълнителния шеф на БАБХ лаборатория, в която се правят в детайли посочени действия. Както също по този начин, че при осъществяване на оспорения акт страната ще бъде лишена от явен бърз, ефикасен и прецизен надзор на границата с Турция, защото обработването на пробите би отнемало към 24 часа, вместо досегашните 2 часа и би ставало на по-висока цена.

От май 2022 година активността беше отнета от компанията и по информация от редица представители на постоянната и след това служебната власт, както и Българската организация по сигурност на храните, се прави само в държавна лаборатория в София.

В отговор на питане на " Дневник " от организацията още веднъж потвърдиха информацията.
" От май 2022 година всички проби за лабораторен разбор, взети при осъществявания от БАБХ формален надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", се изследват в Централната лаборатория за химични изпитвания и надзор (ЦЛХИК) в София. В случай, че сдружението посочено в Определението на съда прави изпитвания, то резултатите от анализите не могат и не се употребяват за задачите на формалния надзор ", показват от БАБХ.
Съдът заключава още, че настояването на " Евролаб 2011 " за анулация на предварителното осъществяване на заповедта е в детайли стимулирано, а съответно е посочено, че то стопанисва акредитирана от изпълнителния шеф на БАБХ лаборатория, в която се правят в детайли посочени действия.

От организацията разясняват пред " Дневник ", че тя не е способен орган по акредитиране в България, надлежно не разполага с информация за това дали съответната лаборатория е акредитирана и за какви разбори.

Определението на арбитър Силвия Димитрова в интерес на компанията от този съд. То не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР