Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци

...
Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци
Коментари Харесай

ЕС не вижда алтернатива на агенцията на ООН за палестинските бежанци

Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, известна като UNRWA, няма опция. Такова е мнението на множеството страни членки на Европейски Съюз.

Това съобщи висшият представител на Съюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел след неофициалния Съвет „ Външни работи “ във формат „ Гимних “ в Брюксел.

Ситуацията в Близкия изток бе основна тематика на срещата, което е „ без вратовръзки “, министрите идват без огромни делегации и разискват значимите въпроси, без непрекъснато да приказват по телефона.

Европейската комисия не е спряла финансирането на UNRWA. Направили са го единствено няколко страни от Европейски Съюз. Други са подхванали превантивни стъпки и изчакват, само че не са спрели заплащанията. Това прави и Европейска комисия, тъй като идващото заплащане е планувано за края на месеца.

Всички чакат скоро да видят резултатите от следствието на активността на UNRWA. То стартира, откакто Израел даде на Организация на обединените нации подробна информация за огромен брой сътрудници на Агенцията, взели участие в терористичното нахлуване на „ Хамас “ на 7 октомври 2023 година

„ UNRWA играе основна роля в поддръжката за палестинските бежанци, и освен в Газа. Има стотици хиляди палестински бежанци в Ливан, Йордания, на Западния бряг. UNRWA дава отговор и за тях. Тя храни 2 милиона души, обезпечава здравна помощ за 30 000 души на ден, учебни заведения за над 400 000 души. Кой може да размени това за една нощ? “, попита Борел.

Той е безапелационен, че Европейски Съюз не може да накаже 2 милиона души, като ги лиши от поддръжката, която им обезпечава UNRWA.

„ Трябва да потърсим отговорност, удостоверение на обвиняванията, които са съществени, само че те засягат дребен брой от личния състав на Агенцията, който в Газа е 13 000 души “, добави посланик № 1 на Европа.

Няколко страни членки са оповестили, че не понижават, а противоположното – усилват поддръжката за UNRWA. Има разнообразни позиции, само че общото чувство е, че поддръжката за палестинския народ би трябвало да продължи. Защото става дума за живота на милиони хора.

Министрите са обсъдили отбягване на районната  ескалация и значимостта на това взетите от „ Хамас “ заложници най-сетне да бъдат абсолютно освободени.

Жозеп Борел се надява също по този начин на идващия Съвет „ Външни работи “ да бъде даден старт на военната задача на Европейски Съюз в Червено море. Тя би трябвало да помогне и за избягването на ескалацията след офанзивите на Съединени американски щати нощес против групировки в Ирак и Сирия, направили набези против американски бойци.

„ Очакваше се Съединени американски щати да отговорят на офанзивите. Дори това бе оповестено. Всяка офанзива способства за ескалацията. Министрите показаха съществено безпокойство от този развой. Но можем единствено да призовем всеки да разбере, че във всеки момент такива офанзиви и ответни удари могат да провокират по-голям случай. Играем нашата роля в опита това да бъде предотвратено,  като стартираме нашата задача в Червено море, която се надявам да бъде утвърдена на идващия ни Съвет след две седмици. Тя ще бъде разгърната неотложно. Защото имаме задоволително военноморски активи за незабавното ѝ започване “, посочи Борел.

Украйна също бе измежду тематиките на неофициалната среща. Борел се надява в околните дни да бъде контрактуван Фондът за подкрепяне на Украйна. Той ще бъде в границите на Европейския механизъм в поддръжка на мира (ЕМПМ).

„ Твърдо считаме, че на Украйна ѝ трябва повече и по-бърза помощ. И тя би трябвало да пристигна в този момент “, заключи висшият представител.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР