Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното

...
Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното
Коментари Харесай

Евроджъст обяви в мейл до Nexo, че агенцията не участва в разследване на криптокомпанията - Общество

Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правосъдие  " Евроджъст " (Eurojust) не е взела участие в дейности по следствие активността на криптокомпанията Nexo. Това декларират от " Евроджъст " в преписка с компанията, препратена от Nexo до медиите.

Мейлът на служителката  в отдела за връзки на " Евроджъст " Беатриз Ромеро е адресиран до Стела Златарева от Nexo отговор на отправено от компанията " Искане за обяснение ".

" Можем да потвърдим, че  " Евроджъст " не взе участие в следствието на „ Nexo “. Ще изясним това на всеки публицист, който се свърза с нас по този мотив. Тъй като " Евроджъст " не взе участие в следствието на вашата компания, предлагаме да се свържете с Българските управляващи за спомагателна информация. "

На 12 януари от " Евроджъст " заяви в уеб страницата си за разбиването на измамна мрежа за криптовалута в България, Кипър и Сърбия. Съвпадането по време със известията на прокуратурата за подхванати дейности против Nexo сътвориха спекулации, че с тава въпрос за едно и също нещо. 

В известието на органа на Европейски Съюз се споделяше, в частност: " С дейната поддръжка на Евроджъст и Европол, координираните дейности доведоха до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, настояща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата работеше професионално за основаване на прът центрове, които са измамили голям брой жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за минимум десетки милиони евро. Извършени са обиски в четири прът центъра и 18 места в Сърбия, България, Кипър и Германия. " От " Евроджъст " не са дали спомагателни уточнения по това известие на Nexo и са ги отпратили към прессъобщенето.

В същото време от Nexо са изпратили писмо до ръководителя на Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и
условия по отношение на активността на NEXO, в което споделят, че приветстват всички законови механизми за изясняване на обстоятелствата и събитията към активността на компанията, само че също по този начин се надяват тя да обясни и дейностите на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 година и ненужно показната акция против компанията и нейните чиновници в България. " Едновременно с това още един път изрично отхвърляме всички изказвания и внушения, че се занимаваме с евентуално противозаконна активност ", написа в писмото.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР