Агенция Пътна инфраструктура“ стартира обществената поръчка за определяне на изпълнители за изработване на

...
Агенция Пътна инфраструктура“
стартира обществената поръчка за
определяне на изпълнители за
изработване на
Коментари Харесай

АПИ стартира обществената поръчка за проектиране и строителство на първите 75,6 км от АМ „Русе - Велико Търново“

Агенция „ Пътна инфраструктура “ стартира публичната поръчка за определяне на реализатори за изработване на механически планове и строителството на първите 75,6 км от автомагистралата „ Русе - Велико Търново “. Тръжната процедура е в две обособени позиции. В първата е участъкът от Русе до Бяла, а във втората обходния път на град Бяла. Прогнозната стойност на поръчката е 982,74 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът за подаване на офертите е до 21 януари 2021 г. Документите за пускане на процедурата са изпратени в Агенцията по обществени поръчки и предстои публикуването им.

Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разграничено на три сектора: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на ОПТТИ планът за изграждане на Автомагистрала „ Русе - Велико Търново “ да бъде включен за финансиране от бъдещата стратегия „ Транспортна свързаност “ 2021-2027 година

Автомагистралата ще стартира на 3 км източно от Дунав мост при гр. Русе, при пътния възел с път II-21 Русе - Силистра, и ще доближава до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка.

Обществената поръчка се афишира въз основа на направен и утвърден идеен проект, съгласно който плановият габарит на автомагистралното трасе е Г27, с две активни и една спешна лента за движение в посока, междинна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от обособените обитаеми места да имат бърз и комфортен достъп до трасето на аутобана. На цялото трасе от 132,84 км се предвижда построяването на редица големи съоръжения - 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в сектора Бяла - Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се реализира посредством 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е посредством 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите планове за трите участъка ще бъде прецизирано местоположението, броя, типа и дължината на огромните уреди.

Строителните работи ще стартират от участъците с най-интензивно придвижване, каквото е трасето Русе - Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни произшествия. С изграждането на автомагистралата броят на злополуките по направлението ще намалее, така като движението ще бъде разграничено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места.

В обособена позиция 1 е секторът от Русе до Бяла, с дължината 40,24 км. Тази отсечка ще стартира на 3 км източно от Дунав мост при гр. Русе при пътен възел с път ІІ-21 Русе - Силистра и ще завършва непосредствено след пътния възел с път І-5 при 40-ти км по автомагистралното трасе. Прогнозната стойност на поръчката за разработване на техническия план и строителството (от км 0+400 до км 40+640) е 536 391 000 лева без Данък добавена стойност. Срокът е 2120 календарни дни.

В обособена позиция 2 е обходът на гр. Бяла, с дължина 35,4 км. Той ще стартира при 40-ти км, директно след пътния възел с път І-5 при км 40+071 по автомагистралното трасе, и ще приключва при 76-ти км след пътния възел с път I-3 Гара Бяла - Плевен. Прогнозната стойност на поръчката за изготвяне на техническия план и строителството (от км 40+640 до км 76+040) е 446 349 000 лева без Данък добавена стойност. Срокът е 1810 календарни дни.

Изграждането на автомагистралата „ Русе - Велико Търново “ е измежду приоритетните обекти, защото направлението осигурява връзка сред страните oт Североизточна Европа през Румъния и България с Гърция и Турция, както и сред Балтийско и Средиземно море. С построяването й ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик, ще се повиши сигурността на придвижването и транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места. Автомагистрала „ Русе - Велико Търново “ ще бъде главната връзка, свързваща моста над река Дунав при Русе с гр. Велико Търново, с път I-4 Коритна – Севлиево – Велико Търново – п. в „ Белокопитово “ на Автомагистрала „ Хемус “, с път I-3 Гара Бяла – Плевен - Коритна - Ботевград и бъдещия сектор от Автомагистрала „ Хемус “ край Велико Търново.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР