Агенция Пътна инфраструктура“ ще обяви утре нови обществени поръчки за

...
Агенция Пътна инфраструктура“ ще обяви утре нови обществени поръчки за
Коментари Харесай

АПИ обявява обществените поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища

Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще разгласи на следващия ден нови публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това разгласи на конференция в Министерския съвет министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

„ Единственото решение, което подхожда на духа и правилата на Закона за обществените финанси, е дейностите по настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа да бъдат възлагани оптимално транспарантно и въз основата на справедливи критерии. След прекратяването на процедурите за възлагане, заварени от служебния кабинет, с утрешната дата ще бъдат оповестени новите процедури, които ще се базират на аршин най-ниска цена “, сподели министърът.

Той изясни, че в Министерство на регионалното развитие е заварил тежко завещание. „ В продължение на години, за елиминиране на конкуренцията и непрозрачно разходване на обществени средства, такива обекти са възлагани през черните кутии на инхауса “, сподели Цеков във връзка с „ заспалите “ автомагистрали. Регионалният министър добави, че служебното държавно управление не е подхванало никакви ограничения, с цел да откри излаз от „ омагьосания кръг на инхауса “. Той осведоми, че е разпоредил от в този момент нататък да не се реализира безусловно никакво превъзлагане от държавното сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД на действия, които са му предоставени от Агенция „ Пътна инфраструктура “, защото това се е правело за заобикаляне на Закона за публичните поръчки и непрозрачно разходване на обществени средства.

Като втора стъпка би трябвало да бъдат разпознати законосъобразните дейности, които страната може да предприеме във връзка с тези контракти, поради, че в продължение на три години е имало цялостно безучастие. За задачата е основана работна група, която би трябвало до края на месец август да предложи решение, което министър Цеков ще рапортува в Министерския съвет. То евентуално ще постанова законодателни промени, най-много във връзка с подзаконови нормативни актове.

Основният проблем, пред който е изправена страната в пътната политика, не са средствата. Разполагаме с съвсем 2,5 милиарда лева в бюджета за 2023 година за развиване на републиканската пътна мрежа, сподели министър Цеков. И изясни, че казусът е неналичието на планова обезпеченост и непрозрачните способи и механизми, посредством които е възлагано осъществяването на плановете в региона на пътищата. „ Към момента, от началото на годината, има разходвани за съществени поправки и ново строителство едвам 244 млн. лева и това се дължи на обстоятелството, че няма обявявани публични поръчки в точния момент. Т. е. не сме подсигурили една естествена капиталова стратегия, която да усъвършенства живота на българските жители като им даде разполагаем една естествена пътна мрежа “, сподели още районният министър. Основният проблем ще бъде в действителност да си усвоим бюджета, безапелационен бе той.

Министър Цеков уточни, че приоритет на сегашния кабинет и за него персонално е да се изготви нова 8-годишна тактика за построяването, развиването и поддръжката на републиканската пътна мрежа, тъй като последната е работила до края на 2022 година Служебното държавно управление не е подхванало никакви ограничения за създаване на нова тактика, нито за правене на 3-годишни и годишни капиталови стратегии на АПИ. Това е разрешило на организацията на мрачно да разпорежда поправки, без да е безусловно ясно дали те са нужни, което води до неефективно разходване на обществени средства. Министърът добави, че е извънредно значимо да се направи разбор на положението на републиканската пътна мрежа. Затова ще се употребяват съвременни технологии, които сега са налични на пазара, тъй че да има опция на интерактивна карта настоящо да се отразява действителното ѝ положение и да се актуализира всекидневно.

Андрей Цеков заяви, че работната група с представители на превозвачите има подготвеност с план за изменение на цената за тол таксите, което да даде опция да се употребяват отстъпки на база геометрично тарифиране. Проектът ще бъде препоръчан за публично разискване, след което ще бъде прегледан и признат от Министерския съвет.

Регионалният министър осведоми, че от министъра на финансите Асен Василев е поискано да бъде предоставена държавна финансова ревизия във всички ВиК оператори, която да ревизира законосъобразността на възлагане на всички публични поръчки по плановете по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ и в допълнение да ревизира успеваемостта на разноските им за доставка на електрическа сила.

Андрей Цеков изясни, че най-големият проблем и във ВиК бранша е обвързван още веднъж с непрозрачни възлагания, като 90% от всички са на база класирана една единствена оферта на цена близка до оптималната планирана стойност и е отстранена съвсем всякаква конкуренция. В резултат на това са наложени финансови корекции в размер на 25% от цената на договорите. „ Основното предизвикателство е по какъв начин да довършим тези планове, което ще наложи ангажиране на бюджетни средства. Вторият въпрос е да бъде потърсена административнонаказателна и наказателна отговорност на лицата, които са виновни за този вид незаконосъобразни възлагания “, добави той.

„ Всички сте наясно със случая в Шумен, при който ВиК оператор е сключил контракт на цена борса плюс 60 пункта надбавка, в случай, че има сдружение „ ВиК Енерджи Груп “ ЕООД, което е благосъстоятелност на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД и което доставя електрическа енергия на цена борса плюс 3 пункта надбавка. Тези случаи би трябвало да бъдат прекратени. Инспекцията ще даде изясненост кои са тези случаи и виновните лица, тъй че да бъдат сезирани способените органи и да бъде понесена съответната отговорност “, сподели министърът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР