Агенция „Пътна инфраструктура“ работи приоритетно за доизграждането на новото трасе

...
Агенция „Пътна инфраструктура“ работи приоритетно за доизграждането на новото трасе
Коментари Харесай

АПИ: Работи се усилено новото трасе до бъдещия ГКПП „Клепало“ да е готово до края на 2023 г.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ работи предпочитано за доизграждането на новото трасе до бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “. Целта е правата да е подготвена до края на 2023 година По този метод ще се обезпечи още една пътна връзка с Република Северна Македония с изключение на настоящите три – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Логодаж “ и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златарево “. Отсечката ще е от отбивката за с. Колибите до бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт.


В момента се създава план за ремонт и доизграждане на път III-1008 Струмяни – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “. Проектирането се прави за два сектора. За сектор 1 - от км 0+000 (край с. Струмяни) до км 0+650 (преди пътния възел на автомагистрала „ Струма “), се създава механически план за главен ремонт на сегашния път. За сектор 2 - от 22-ри км (преди отклонението за с. Колибите) до бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “, се създава абстрактен и механически план за изчезналото трасе, което ще е с дължина към 10 км.

Предоставените в АПИ от проектанта разработки за двата сектора са признати в края на предходната седмица на първи стадий – абстрактен план, на Експертен технико-икономически съвет. За сектор 2 са препоръчани два разновидността за развиване на новото трасе до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “.

Проектните разновидности минават през предпазена зона по НАТУРА 2000 – „ Кресна - Илинденци “, избрана по Директива 92/43/ЕИО за запазване на естествени местообитания и на дивата флора и фауна (Директива за местообитанията).

И двата разновидността в друга степен засягат предпазената зона, само че трасето е проектирано по метод, което минимално да я визира. Преминавайки през територията на предпазената зона се употребява в оптималната степен следата на действителен горски/стопански път.

В тази връзка организацията изиска от Министерството на околната среда и водите да уточни нужните дейности, които АПИ би трябвало да предприеме съгласно наредбите на Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие. След осъществяване на изискващите се екологични процедури и избор на вид за развиване на изчезналия сектор, ще може да се изготви техническият план и планът на парцеларен проект по утвърденото трасе.

След привършване на процедурите по Закона за устройство на територията и по придобиване на земя за държавна потребност ще може да стартира същинската реализация на плана. Предвид процедурите и периодите, които се изискват за провеждането им, се чака правата до бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт да е подготвена до края на идната година.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР