Агенция Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за изработване на прединвестиционно

...
Агенция Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за изработване на прединвестиционно
Коментари Харесай

АПИ обяви обществена поръчка за  проектиране на участъка от АМ „Струма“ в посока София – Кулата извън Кресненското дефиле 



Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи социална поръчка за разработване на прединвестиционно изследване и планиране на трасе на автомагистрала „ Струма “ в посока София - Кулата, което минава отвън Кресненското дефиле. Срокът за подаване на офертите е 29 април т. година Прогнозната стойност на поръчката е 1 млн. лева без Данък добавена стойност и средствата са от републиканския бюджет. Предметът на публичната поръчка е разискван и съветван с Европейската комисия.

Избраният реализатор ще би трябвало да изготви предпроектни изследвания, с които да се обезпечава придвижването от София към Кулата отвън дефилето в две посоки. Едното е дублиращо в двете посоки трасе на път I-1 отвън Кресненското дефиле, а другото е дясно платно на Автомагистрала „ Струма “, лот 3. 2 отвън дефилето. Прогнозната дължина на всяко от двете трасета е сред 20-25 км като те ще минават наоколо до Симитли, Черниче и Кресна.

Предпроектното дублиращо трасе на път I-1 условно ще стартира северно от пътен възел „ Симитли “, където приключва построеният лот 3. 1 - секторът Благоевград – Крупник, а краят му ще е при п. в. „ Кресна “, където пък стартира въведеният в употреба лот 3. 3 Кресна – Сандански.

Предпроектното дясно платно на Автомагистрала „ Струма “, лот 3. 2 ще стартира при пътен възел „ Симитли “, а краят му ще е при обходния път на Кресна, който е част от плана лот 3. 2.

Срокът за осъществяване на прединвестициионното изследване и планиране е 180 календарни дни и ще се извърши в три стадия. Първият ще стартира от датата на сключване на контракта и ще включва времето за разработване на оценка на въздействието върху пътната сигурност и предаване на създаването на АПИ. Вторият стадий ще е от датата на приемане на отчета за оценка на въздействието върху пътната сигурност и ще включва времето за изработването на прединвестиционното изследване с планиране и предаване на създаването. Във втория стадий е разглеждането и приемането на създаването (вариантни решения) от Експертен технико-икономически съвет. Въз основа на създадените вариантни решения за двете трасета, от страна на Възложителя ще се проведат относимите екологични процедури. В третия стадий е предаването на предпроектната разработка, като се показа и осъщественото инженерно-геоложко и хидрогеоложко изследване по утвърдените от способния орган по околна среда и води трасета, които би трябвало да се изпълнят във фаза „ Идеен план.

АПИ разгласи и социална поръчка за осъществяване на мониторинг на 4 типа влечуги в сектора на първокласния път I-1 (Е-79) през Кресненския пролом. Изследването ще обгръща шипобедрена и шипоопашата костенурка, ивичест и леопардов смок, които са предмет на запазване в предпазена зона за местообитанията „ Кресна-Илинденци “. Срокът за подаване на офертите е 29 април т. година Индикативната стойност е 400 хиляди лева без Данък добавена стойност и средствата са обезпечени от републиканския бюджет. Изследването ще се организира в три интервала: пролетен, летен и есенен. Въз основа на данните от мониторинга върху популациите на другите типове влечуги ще се проучва числеността на популациите в региона на Е-79, оценка на ефикасността на оборудванията за намаляване на отрицателните резултати върху фауната и т. н. Мониторингът ще се реализира за период от 4 години.

В. Василев


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР