Агенция „Пътна инфраструктура” направи опит да прескочи дългите дела в

...
Агенция „Пътна инфраструктура” направи опит да прескочи дългите дела в
Коментари Харесай

АПИ удари на камък с опита да започне веднага строителството на Югоизточния обход на Пловдив

Агенция „ Пътна инфраструктура” направи опит да прескочи дългите каузи в Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд за построяването на Югоизточния обход на Пловдив. След като повече от година АПИ не приключи процедурата за новия лъч на Околовръстното, в последния период тя избра компанията „ Трейс холд груп” за огромния инфраструктурен план. Те бяха дали и най-ниска цена - 34,5 млн. лв. без Данък добавена стойност или 41,9 млн. лв. с данъка при планирана цена от 50 млн. лв. с Данък добавена стойност.

Жалба против избора на „ Трейс” обаче подадоха от консорциум с водещ сътрудник „ ПСТ груп”. Изпълнителен шеф на компанията е някогашен зам.-министър на превоза в кабинета „ Борисов 1” – Камен Кичев. Той отговаряше за БДЖ и авиацията в държавното управление. Консорциумът е бил отхвърлен от АПИ по време на оценяването на предложенията. Офертата им е била 47,7 млн. лв. с Данък добавена стойност.

От Комисия за защита на конкуренцията са разкрили произвеждане против избора на „ Трейс”, само че от АПИ са се пробвали да сключат контракт посредством авансово осъществяване. Те са се стимулирали, че планът е с изключителна значимост за пътната инфраструктура в цяла България. Освен това ще се усъвършенства значително качеството на въздуха защото сега тежкотоварния директен трафик минава през Пловдив. Друг претекст е, че пътят е от значително значение към двата гранични пункта към Гърция.

„ Горепосочените условия обуславят публичния интерес, който има превес над самостоятелните стопански ползи на жалбоподателя. Изпълнението на посочените действия, част от предмета на обжалваната социална поръчка, е причина за обезпечаване живота и здравето на жителите, за отбрана на изключително значими публични ползи, респективно държавен интерес, като от закъснението им може да последва забележителна и непоправима вреда”, пишат от АПИ.

От Комисия за защита на конкуренцията обаче са отказали предварителното осъществяване на контракта и по този начин цялата процедура ще би трябвало мине по пътя си – решение на Комисия за защита на конкуренцията, а по-късно и от Върховен административен съд, в случай че има бъде обжалвано решението на регулатора.

Община Пловдив пък пусна социална поръчка за актуализация и преправка на Подробен устройствен план - Политическа партия и план за изменение на кадастралната карта за новия лъч на Околовръстното. Тя е на стойност от 20 000 лв. и с непосредствено възлагане на „ Пътпроект”, които са носители на авторските права на плана. Той бе направен през 2012 година, а през 2019 година той бе дарен от Община Пловдив на Министерство на регионалното развитие.

Всички процедури, в това число и жалбите, би трябвало да приключат до края на лятото. При положително стичане на събитията, през есента може да започват и действия по връзката сред Скобелева майка и Асеновградско шое.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР