Агенция Муудис ( Moody`s) понижи оценката си за кредитния рейтинг

...
Агенция Муудис ( Moody`s) понижи оценката си за кредитния рейтинг
Коментари Харесай

Moody's понижи рейтинга на Великобритания след речта на Мей

Агенция " Муудис " ( Moody`s) намали оценката си за кредитния рейтинг на Англия малко след значима тирада на премиера Тереза Мей пред европейски водачи във Флоренция. Според експертите на организацията проектите на държавното управление да понижи задълженията задължение са дерайлирали и Брекзит ще повлияе тежко на стопанската система.

" Муудис " лиши страната от най-високия капиталов рейтинг ААА през 2013г., а в този момент петата по величина стопанска система в света е оценена на Аа2.

От пика на финансовата рецесия през 2010г. до момента бюджетният недостиг бе понижен от към 10% на 2.3% от Брутният вътрешен продукт. Но организацията счита, че вероятностите за обществените финанси доста са се влошили, защото държавното управление на Мей е смекчило напъните си за ограничение на разноските, стартирани от предшественика ѝ Дейвид Камерън и финансовия му министър Джордж Озбърн.

От Лондон отвърнаха, че оценките на " Муудис " за резултата от Брекзит върху стопанската система са остарели и че Мей е показала амбициозна визия за бъдещите връзки на Обединеното кралство с Европейски Съюз.

" Като виждам речта на Тереза Мей, не мисля, че тя съдържа нещо, което да ни накара да променим оценката си ", сподели в събота пред Би Би Си чиновник на " Муудис ". " През идващите няколко години имаме доста по-малко доверие, че английското държавно управление ще успее да извърши проектите си да понижи задълженията - а приказваме за извънредно огромно задължения задължение - или да реализира някаква форма на съглашение с Европейски Съюз, която съхранява забележителна част от правата, предоставени от участието в съюза ", добави Алистър Уилсън, ръководещ шеф за световния върховен риск в " Муудис ".

Решението на организацията и претекстовете към него надали ще оказват помощ на кабинета на Мей и на финансовия министър Филип Хамънд, които са под напън да усилят разноските в новия бюджет, чието внасяне в Народното събрание би трябвало да стане през ноември.

" Муудис " счита, че ще бъде препоръчано доста повишение на разноските поради поети политически задължения, а в това време е извънредно противоречиво, че усъвършенстваната събираемост ще компенсира съкращаването на налози.

Поради това бюджетният недостиг ще остане в идващите години в границите на 3-3.5% от Брутният вътрешен продукт. Досегашните проекти бяха до 2022-2022 година той да се свие под 1%. През 2019г. общественият дълг ще доближи към 93% от Брутният вътрешен продукт, което значи, че страната остава една от малцината в Европа с възходящ дял на задълженията.

Под бюджетния напън от Брекзит стопанската система ще се забави и от предстоящите 1.8% през 2017г. темпото ще намалее до 1% следващата година. Едва ли в обозримо бъдеще растежът ще се върне към дългогодишната си наклонност.

В " Муудис " считат още, че надали Англия ще успее да си обезпечи такова съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз, че да се компенсира в забележителна степен напускането на съюза.

На фона на всички тези вести има и една добра - вероятността в новата оценка е постоянна, което значи, че в идващите до 18 месеца не се планува промяна надолу.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР