Агенция Фич потвърди дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна валута

...
Агенция Фич потвърди дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна валута
Коментари Харесай

Какво ни каза Fitch икономиката и приемането на еврото? 

Агенция " Фич " удостовери дълготрайния рейтинг на България в задгранична валута с позитивна вероятност. Това е положителната вест от, излязъл в петък. И за нея има аргументи, както и за нетолкова положителните вести в отчета. Опитахме да погледнем по-дълбоко в него, с цел да разберем какво ни споделя " Фич " за стопанската система ни и за дълго чаканото ни влизане в еврозоната. 
Добрите вести
Въпреки че финансовото здраве на страната несъмнено се утежни през последните 2-3 години, от организацията споделят, че въпреки всичко външната ни позиция остава мощна и обществените салда, съпоставяне с аналогичните на нашия рейтинг страни, остават с положителни индикатори. Разбира се, прецизира организацията, това се дължи най-много на участието ни в Европейски Съюз и дългогодишния валутен ръб. Именно тези фактори балансират и неподходящата демографска обстановка у нас, която " натежава върху евентуалния напредък и държавните финанси в дълготраен проект. "

И тук внимание: съгласно " Фич " главният мотор зад слагането на позитивна вероятност по дълготрайния ни рейтинг " отразява вероятността за приемане на еврото, което ще докара до спомагателни усъвършенствания във външните индикатори ". 

" Въпреки възобновената политическа неустойчивост, ние имаме вяра, че управляващите остават ангажирани с приемането не врото до 2024 година... ", пишат от организацията. 

По-надолу в текста можем да забележим и че енергийната позиция на страната ни, макар политически разпри по тематиката и несъразмерното плашене, изключително от страна на президента и неговото служебно държавно управление, остава добра или най-малко - по-добра от на редица други европейски страни. В разбора ясно е посочено, че " при обезпечени доставки на газ, удобни метеорологични условия и по-ниско ползване на газ, рискът от енергийно нормиране през отоплителния сезон 2022 - 2023 година е невисок. "
За еврото
Сред най-интересните моменти в отчета на " Фич " са догатките за българския прогрес по присъединението към еврозоната. Вече стана явно, че специалистите на институцията виждат участието на страната ни към този клуб като, меко казано, позитивно развиване. В текстовете обаче написа и следното: 

" Рисковете към графика ( б.р. - 1 януари на 2024 година) са свързани основно с осъществяването на критериите за конвергенция. Като се има поради високата неустановеност по отношение на траекторията на инфлацията през идващите две години, рисковете от закъснение на приемането на еврото след 2025 година се усилиха. "

За какво приказват от Агенцията? За едно от четирите съществени условия за приемане в еврозоната. То е следното: 

" Ценова непоклатимост - условие, което споделя, че е нужно размерът на инфлацията да се доближава в най-голяма степен до оня в трите държавите-членки с най-хубави индикатори във връзка с ценовата непоклатимост. "

На процедура терзанието е ясно на всички - инфлацията у нас е прекомерно висока, с цел да отговаряме на нужните индикатори. Не просто това, ами и в отчета ясно е написано, че " равнището на инфлацията в България е над равнището на трите най-добре представящи се членки на Европейски Съюз от от началото на годината и се чака да остане високо през първото тримесечие на 2023 година ". 

Именно последната част на това изречение е най-важната, тъй като България се чака да изиска специфичен отчет по напредъка на конвергентните си индикатори още през април или май на идната година. Тоест - във време, в което надали ще сме съумели да свием задоволително растежа на цените на годишна база. 

Тук хубавата вест е, че " Фич " счита, че всички останали критерии за конвергенция - най-малко номиналните - са по-малко предизвикателство и че до момента в който политическият ангажимент остава " корав " - " може да се чака еластичност в оценката на конвергенцията (както бе и казусът с Хърватия). "

Преведено на явен и елементарен език това изречение значи, че " Фич " приема за изцяло сериозна опцията ЕЦБ, Европейска комисия и останалите страни-членки на зоната да си затворят очите за леки превишения на недостига, да вземем за пример, и биха дали своят вот за приемането ни в така наречен Клуб на богатите. Това важи и за инфлацията, стига да успеем да я понижим значително. Именно инфлационният аршин бе леко " изигран " при решението да се одобри Хърватия, като механично от сбора бяха извадени Португалия и Франция с одиозни пояснения, с цел да може Загреб да се впише в условията. 

Дълго обясняваното - едно от многото - последици от приемането на еврото в България, що се отнася до макроикономиката, е написано и в отчета на " Фич ":

" Като цяло считаме приемането на еврото за ясна поддръжка към кредитния рейтинг на страната, което се акцентира от визията ни, че при равни други условия бихме повишили дълготрайния рейтинг в задгранична валута на България с две степени. "

Говорейки за инфлацията, от " Фич " показват и своята прогноза за развиването й у нас през 2023 година. Тя не може да се назова добра, въпреки че демонстрира съществено понижение по отношение на сегашните равнища от над 17%. Според специалистите, среднопретегленият ценови напън в България ще спадне до - в най-хубавия случай - 6% през юни. Проблемът е, че упованието е инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие, което ни интересува изключително, и да се срине до 5,5% в края на годината. 
Проблемите
Те са ясни на всички - политическа неустойчивост, която докара до фрагментиран парламент с лимитирани вероятности за сформиране на постоянна коалиция. 

" Политическата рецесия евентуално ще се разшири до 2023 година с възможни нови избори при започване на годината ", пишат в отчета специалистите. 

Все отново, " Фич " леко покачва упованието си за окончателния стопански напредък в България за актуалната година до 3,5% (при предходна прогноза от 3%), поради положителното показване през първото полугодие - главно на енергийния бранш и сериозния скок на износа. Именно те компенсират и негативното влияние на намаляването на действителния наличен приход на семействата и спада в вложенията (б.р. - който е реалност, въпреки предходните ръководещи да четат числата по друг начин).

Напълно предстоящо - всичко това ще рефлектира върху крайното ползване на частните и обществени стопански сътрудници. В последна сметка резултатът е понижен напредък до едвам 1,4% през 2023 година и то при предстоящ подобен през юни от 3,8%. Това малко число би трябвало да тормози най-много Асен Василев, който от най-малко месец споделя историята, че растежът следващата година ще е над 3,4% - каквато бе и прогнозата на МВФ. Проблемът е, че това е единствената от доста прогнози, която дава толкоз високи растежи за нас. 

" Очакваме растежът да се възстановява през 2024 година и да се върне към 3% ", пишат от " Фич ". 

Самият факт, че " нормализирането " на растежа е заковано на 3% е стеснителен, тъй като цифрата е прекомерно малко за стопанска система, която е конвергирала със междинните равнища за еврозоната от едвам малко над 52%. 

Освен това - въпреки нагоре да написахме, че енергийната позиция на страната ни е относително добра, то това важи единствено за тази  и за началото на идната година. Що се отнася до зимата на 2023-2023 година, " Фич " пишат следното: 

" Несигурността към зимата на 2023-2024 година е висока, като се има поради, че доставките на газ евентуално ще останат нищожни при неналичието на потоци от Русия. "

Тук от " Фич " считат, че завършването на LNG терминала в Александруполис в Гърция, в който страната ни има присъединяване, ще завърши до 2023 година, само че информацията, с която Клуб Z разполага, демонстрира, че по-скоро това няма да се случи и че работата ще стартира към средата на 2024 година. 
Ами дефицитът и дългът? 
Една от огромните драми на политико-икономическият живот у нас през последните седмици е дефицитът - превишението на разноските над приходите в края на идната година. Служебната министърка на финансите Росица Велкова разгласи, че в случай че актуалните политики на несъразмерни разноски продължат, то дупката в хазната ще доближи до невижданите в последните 25 години 11 милиарда лева Те, несъмнено, би трябвало да бъдат финансирани с дълг. В същото време някогашният финансов министър Асен Василев твърди, че това е операция и че растежът ще е толкоз сериозен, че приходите от него ще компенсират разноски и че страната ще успее да влезе в правилото за недостиг от 3% в края на годината. Какво споделят тогава специалистите на организацията? 

" Fitch предвижда дефицитът да остане като цяло неизменен в през 2022-2023 година от към 3,8% от Брутният вътрешен продукт, което е в сходство с медианните данни за другите страни с подобен рейтинг. Служебното държавно управление реши да удължи бюджета за 2022 година до 2023 година, като разноските и въведените ограничения ще останат непроменени. По-бавният стопански напредък ще докара до по-ниски данъчни доходи, до момента в който предстоящите заплащания на дивиденти от държавните енергийни компании ще се запазят като цяло непроменени и през 2023 година. "

Що се отнася до тези енергийни ограничения, от " Фич " напомнят, че общо те са ни коствали над 7 милиарда лева за 2022 година, което е равно на съвсем 4,3% от Брутният вътрешен продукт. Хубавото е, че тези разноски са бюджетно неутрални, тъй като идват от свръхпечалбите на енергийните компании в държавния бранш и не се взимат от държавната хазна. 

Що се отнася до дълга, там нещата са - към този момент - относително положителни, само че се утежняват. 

" Публичният дълг последователно ще нараства. Въпреки по-големите дефицити, които се чакат в средносрочен проект, процентът на обществения дълг на България ще остане доста невисок в съпоставяне със страните от Европейски Съюз и другите страни с усъвършенстван рейтинг. Очакваме съотношението обществен дълг към Брутният вътрешен продукт да остане под 30% през прогнозния интервал. Почти целият държавен дълг е с закрепен лихвен % със междинен матуритет от 8,5 години за деноминиран във валута дълг. "
Какво може да утежни позицията ни и какво да я усъвършенства? 
Няма да изненадаме никого като кажем, че съгласно Агенцията, това, което може да утежни нашата кредитна позиция е " доста закъснение от графика за присъединение към еврозоната. " Организацията дава два разновидността това да се случи - при неспазване на критериите за конвергенция или при неподходящо развиване на политическата конюнктура. Намекът е задоволително явен. 

Що се отнася до макрорисковете за утежняване на позицията, то там разновидностите са да се озовен в сериозен интервал на енергиен дефицит или пък подобен да има в някой от нашите най-важни търговски сътрудници. 

Вариант за възстановяване на рейтинга ни има при присъединение към еврозоната и при възстановяване на капацитета за напредък. 

" Например посредством използване на структурни или управнически промени за възстановяване на бизнес средата и/или ефикасното потребление на фондовете на Европейски Съюз ", пишат още специалистите. 
Изводите
Извън потвърждаването на рейтинга с позитивна вероятност, което единствено по себе си е добра вест, " Фич " ни споделя всичко, което би трябвало да знаем - влизането в еврозоната е наложително изискване за възстановяване на рейтинга, за възстановяване на стопанската система и вложенията. Реформите са част от израстването и пренебрегването им е груба неточност. Българската стопанска система не е срината, както настояват някои политически гласове, даже в противен случай. Всичко, удостоверява " Фич ", е единствено в ръцете на страната ни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР