Агенция AP публикува кадри, заснети на контролно-пропускателен пункт в атомната

...
Агенция AP публикува кадри, заснети на контролно-пропускателен пункт в атомната
Коментари Харесай

Руски окупатори в Чернобил изключиха всички камери, с изключени на една...

Агенция AP разгласява фрагменти, снимани на контролно-пропускателен пункт в атомната електроцентрала в Чернобил в края на февруари 2022 година Както отбелязва организацията, това е един от редките видеозаписи на дейностите на съветската войска в първите дни на войната, съобщи Meduza, представена от " Факти ".

На 24 февруари съветската войска, по разпореждане на Владимир Путин, стартира пълномащабна непредизвикана война против Украйна. Атомната централа, намираща се покрай границата с Беларус, беше завладяна от окупаторите в първите часове на войната. Руските военни, окупирали територията, изключиха всички държавни камери за наблюдаване, само че не помниха една – на магазина за сувенири.

Видеото е направено от частна компания, която провежда турове до неразрешената зона на Чернобил. Собственикът Ярослав Емеляненко няколко месеца преди войната конфигурира камера в обекта си, ситуиран покрай контролно-пропускателния пункт, където се продават сувенири и пощенски картички. Окупаторите не са забелязали тази камера, която е снимала придвижването на съветско бойци и военна техника в тези начални дни на войната.

Камерата траяла да работи няколко дни след проникването – до момента в който батерията ѝ свършила. Тя е снимала придвижването на съветска техника на пункта. Сигналът от камерата е бил обвързван с компютъра на Емеляненко в офис в Киев - и той незабавно докладвал за съществуването на видеото на държавното управление на Украйна. В продължение на няколко дни Емеляненко и неговият екип са седели пред мониторите и са броели броя на военните транспортни средства, които минават под камерите. Както сподели самият Емеляненко, гледането на тези фрагменти е било „ психически мъчно “.

Руските окупатори се изтеглиха от атомната електроцентрала, в която през 1986 се случи ужасяващата нуклеарна злополука, откакто украинската войска разгроми окупаторите в Киевсла област. Кремъл планираше да превземе Киев за 3 дни, само че вместо това сега по улиците са украинската столица са изложени унищожените танкове и военни машини на съветските войски, тръгнали към града.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР