Агентите предавали секретни сведения на руснаци през компютър Ще гоним

...
Агентите предавали секретни сведения на руснаци през компютър Ще гоним
Коментари Харесай

Има доказателства срещу шпионите от ДАНС

Агентите предавали секретни сведения на руснаци през компютър
Ще гоним забърканите чужденци

Срещу двамата чиновници на ДАНС, изнасяли секретна информация за съветските секрети служби, е формирано досъдебно произвеждане. Това стана ясно от две конференции - на прокуратурата и на организацията. Събрани са задоволително доказателства за виновността на единия от разследваните, за другия към момента се събират, сподели ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.

От профилираната прокуратура оповестиха, че още няма арестувани по случая. Има и трети забъркан българин, който е от министерство. Разработката е напълно на “Вътрешна сигурност” на ДАНС, тя е била предадена в сряда в прокуратурата.

Двете институции работят добре и в синхрон и няма да изтече информация, увери Тончев. За интервенцията е бил осведомен и министър председателят. В ДАНС са формирани дисциплинарни производства против двамата чиновници, неразрешено им е да влизат в постройката. Престои и да им бъде лишен достъпът до класифицирана информация. Двамата уличени са ръководители на бранш и на отдел, само че били в една дирекция.

“ДАНС има извънредно добре работещ механизъм за вътрешен надзор и ние не се колебаем да предприемем дейности против наши чиновници без значение на какво равнище са, с цел да почистим организацията от детайли, които не би трябвало да участват в нея”, съобщи Тончев.

Установено е, че сътрудниците са предавали с механически средства секретните данни, оповестиха от Специализираната прокуратура. При акция в кабинетите им е била конфискувана компютърна техника. Заподозрените са дългогодишни чиновници на ДАНС.

Пламен Тенчев съобщи, че през последните години ДАНС е много сериозна цел за навлизане от непознати специфични служби и офанзивите ставали все по-активни и вредоносни. Той изясни, че казусът е изключение, а не предписание и “пробити” спецслужби има на всички места по света. “Тази интервенция нямаше да бъде сполучлива, в случай че течеше информация към съветски служби”, съобщи ръководителят на ДАНС. Той сподели, че след разкритията ще има непознати жители, които ще бъдат изгонени от страната.

Задържаха подправен контраразузнавач



Варненски криминалисти задържаха 53-годишен лъжец, който се представял за чиновник на ДАНС и предложил на лековерни поданици на града да им обезпечи работа в институцията против възнаграждение. По същата скица мъжът набирал и претенденти да се трудят в Европейския парламент.

Сигнал за незаконната му активност бил подаден в четвъртък от пострадал, а броени часове по-късно причинителят бил задържан. Той е осъждан за длъжностно заграбване, към този момент е открито, че е мамил и други жители на Варна, оповестиха от ОДМВР-Варна. При обиска на арестувания и на автомобила му били открити и конфискувани подправени карти за легитимация на ДАНС и Екологичен потенциал и голям брой печатни и ръкописни документи, свързани с незаконната активност на мъжа. От полицията приканиха пострадали да алармират в Министерство на вътрешните работи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР