Агент на руските спецслужби е планирал да отрови с рицин

...
Агент на руските спецслужби е планирал да отрови с рицин
Коментари Харесай

Руските служби планирали покушение с рицин срещу политици

Агент на съветските спецслужби е възнамерявал да токсини с рицин основателите на събарянето на паметника на руския маршал Иван Конев в Прага, съобщи радио " Свободна Европа " с позоваване на чешкото издание Respekt.

Екипът на чешката медия разполага с информация, че преди три седмици на летище " Вацлав Хавел " е дошъл човек с съветски дипломатически паспорт. Той е бил посрещнат от кола, която го е откарала в съветското посолство. Според следствието руснакът е носил със себе си единствено дребна пътна чанта, в която е имало рицин - смъртоносната отрова, с която е погубен и българският отстъпник Георги Марков.

Чешките спецслужби са знаели за идването на притежателя на съветски дипломатически паспорт и са приели идването му в Прага като непосредствена опасност за двама чешки политици, директно свързани с демонтажа на руския монумент. Става дума за шефа на администрацията на Шести регион на чешката столица - Ондржей Коларж, и кмета на града Зденек Гржиб. Коларж е взел решението за статуята на Конев да бъде свалена от пиедестала, а Гржиб е подписал решението площадът пред съветското посолство в Прага да носи името на убития съветски опозиционер Борис Немцов. След идването на съветския сътрудник в Прага на двамата политици беше назначена денонощна защита от чешките спецслужби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР