Агатополският епископ Йеротей бе избран от първи тур за кандидат

...
Агатополският епископ Йеротей бе избран от първи тур за кандидат
Коментари Харесай

На епархийския избор за Сливенски митрополит: И збраха епископ Йеротей

Агатополският свещеник Йеротей бе определен от първи тур за претендент за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се организира през днешния ден в Сливенската митрополия. За него в бюлетините бяха регистрирани 26 гласа, като за избор са нужни 22 гласа.

Изборът стартира при цялостен кворум с 42-ма епархийски гласоподаватели от седемте сливенски духовни околии. Всички бюлетини бяха действителни, а първият тур завърши за 55 минути.

За Знеполски свещеник Арсений в урната бяха преброени 17 гласа, за Константийски свещеник Михаил - 11 гласа, за Браницки свещеник Пахомий - 8 гласа, за Главиницки свещеник Макарий - 7 гласа, за Мелнишки свещеник Герасим - 5 гласа, за ​Смоленски свещеник Висарион - 4 гласа, за Белоградчишки свещеник Поликарп и Велички свещеник Сионий бяха регистрирани по два гласа и за Велбъждски свещеник Исаак - един.

Предстои втори тур, на който ще гласоподавателите ще гласоподават за един от останалите деветима епископи.

Епархийските гласоподаватели в Сливен би трябвало да излъчат двама претенденти, които са събрали повече от половината от гласовете им. Ако Светият синод на съвещанието си на 24 февруари, откакто изслуша отчета на наместника на овдовелия епархийски трон и прегледа постъпилата документи, реши, че изборът е годен и е проведен по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Изборът на нов Сливенски митрополит е поради кончината на Негово високопреосвещенство Йоаникий, който умря на 9 януари тази година, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР