Африканската чума засегна дотук у нас малко над 130 хиляди

...
Африканската чума засегна дотук у нас малко над 130 хиляди
Коментари Харесай

Ще обучават стопаните как да гледат прасета в задния си двор

Африканската чума засегна дотук у нас малко над 130 хиляди прасета

" По отношение на африканската чума по свинете имаме позитивни трендове - извънредно понижен интензитет на заболяването. От 1 август до момента са открити единствено 6 нови огнища, от които 1 - в индустриална плантация. Общо бяха наранени малко над 130 хиляди животни. Заболяването аргументи депопулация с към 20 % на домашната свиня ". Така отговори през днешния ден на въпрос на " 24 часа " за развиването на АЧС у нас земеделският министър Десислава Танева. Тя участва в Стара Загора при откриването на новата образователна година в Тракийския университет и благодари особено на научните му служащи за приноса им при преодоляването на заболяването в страната.

" Планираме и стартираме нови ограничения за биосигурност при развъждането на прасета в трите категории стопанства - персонално стопанство, фамилна плантация и индустриална плантация. Нивата на биосигурност ще бъдат повишени в посока понижение на епизоотичния риск и преодоляване на болестта и след това и изкореняването му. Например остава възбраната, за чийто съблюдаване до момента контролът бе дребен, да се отглеждат свине-майки в " задния двор ", а се дискутира и дали броят на позволените там свине да се понижи от 5 на 3.

С упоритост сме да поставим всички старания, с цел да осведомяваме и образоваме всички стопани, които желаят да отглеждат домашни прасета - по какъв начин да го създадат, по какъв начин да репопулират, при какви условия. Всичко решения ще бъдат детайлно обяснени на всички наранени страни, в това число и на ловците. Предстои отварянето на две обучителни ограничения, които с поддръжката на Националната работа за препоръки в земеделието и кметовете по места да осведомят всички при какви условия могат да отглеждат домашни прасета.

До момента като помощ за обезпаразитяването на пространствата за развъждане на свине в частните стопанства са платени малко над 5 милиона лв.. Документите още се обработват, само че упованията по предварителни данни са тези пари да са малко над половината, които ще са общо нужни ", сподели още министър Танева.

Новата образователна година в Тракийския университет започнаха през вчерашния ден 1400 първокурсници. Тази година за първи път тук ще учат " Педагогика на изобразителното изкуство ", а следващата година стартира и образованието на IT-специалисти, заяви ректорът проф. Иван Въшин. Университетът в Стара Загора е в топ 6 по рейтинг измежду всички 52 висши учебни заведения в България. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР