Африканската чума по свинете стигна до Родопите. Това стана ясно

...
Африканската чума по свинете стигна до Родопите. Това стана ясно
Коментари Харесай

Чумата по свинете прехвърли Балкана и стигна до Родопите

Африканската чума по свинете стигна до Родопите. Това стана ясно във вторник, откакто бе доказано съществуване на вируса в диви прасета, застреляни край хижа " Здравец " над Пловдив. Пробите са изпратени в референтната лаборатория в София. Това поставя завършек на досегашните очаквания, че болестта няма да трансферира Балкана и би могла да бъде лимитирана във към този момент изумените области в Северна България. До късно следобяд през вчерашния ден в Пловдив заседаваше щабът по епизоотиите, с цел да вземе решение за следващи ограничения.

В Северна България рецесията се разраства. Вчера Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи ново огнище в индустриална плантация в силистренското село Попина.  Положителните проби са били лабораторно доказани от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на доказано огнище със заболяването в индустриална плантация и първи за региона. Така общият брой на прасетата, които ще би трябвало да бъдат евтанизирани от огромни комплекси в Русенско и Силистренско към този момент надвишава 100 хиляди.

С това не се изчерпват неприятните вести. Потвърдено е и ново огнище при домашни прасета в град Бяла, в 10-километровата надзорна зона, основана към доказаното на 16 юли 2019 година огнище в записана фамилна плантация в село Пет кладенци, община Бяла. Установен е и нов случай на африканска чума при 6 диви прасета в община Свищов, област Велико Търново.

В понеделник огнище на болестта бе доказано и във Видин. Там към този момент стартира наложително очистване на прасетата в 3-километрова зона. Междувременно стана ясно, че управляващите са призовали да бъдат изклани прасетата, отглеждани в стопанства от вид " заден двор ", в санитарните зони в областите Шумен, Пазарджик, Ямбол и Сливен. Срокът е до 2 август (петък). Отглежданите отвън огромните свинекомплекси свине би трябвало да бъдат премахнати в 20-километрова зона около тях. В Добричко, където към този момент няма регистрирани огнища, превантивно оповестиха изключително състояние и дадоха период за доброволно изтребване на животните от притежателите до 5 август. При неспазване на разпорежданията санкцията може да стигне до 1000 лв..

На този декор шефът на БАБХ Дамян Илиев си разреши само да призове пред Българска национална телевизия всички притежатели на домашни свине да ги заколят, даже и в областите, където няма открита африканска чума по животните. Според него единствено по този начин ще спре разнасянето на болестта. " В регионите, където няма вирус, това да стане неотложно ", сподели Дамян Илиев. Избиването на домашните животни в 20-километровата зона към 63-те промишлени свинекомплекса е наложително.

Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) разгласи във вторник, че прекратява физическите инспекции на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Това се прави като защитна мярка против разпространяването на африканската чума по свинете. Миналата седмица ДФЗ спря и инспекциите на място на останалите фермери в засегнатите области.

" В околната среда имаме постоянен контейнер на вируса. Румъния потвърждава нашата теза за заразата от задните дворове, и там си пускат прасетата по бунищата, които са в контакт с диви свине и от там идва зараза " изясни за следващ път източника на болестта Дамян Илиев. Защо обаче откакто това е ясно на организацията, не е извършена подробна осведомителна акция в персоналните стопанства у нас, не е ясно. Шефът на организацията даде препоръки за това по какъв начин би трябвало да постъпят хората, откакто заколят прасетата си. По думите му даже замразено във фризера, месото може да е заразно до една година. Той предложи варене на висока температура и едвам по-късно консумация.

 

БЕЗ ОТГОВОР

Журналистката Генка Шикерова, зададе във вторник в профила си във Facebook няколко въпроса към дейностите на БАБХ за справяне с рецесията.

- Защо инсинераторите не се изпращат в огнищата на болестта? Нали са мобилни, а заравянето не може да даде гаранции за запазване на околната среда (това го пишат БАБХ в документите си!)
- Къде отиват труповете от фермите, които не са инфектирани, само че по този начин или другояче имат смъртност? Влизат ли и по какъв начин камионите на “Син кръст 2016 ” във фермите?
- Къде ще отидат заколените свине от вида “заден двор ” и по какъв начин ще се управлява този развой?
- Ако има разрешение хората да си приберат месото по фризерите, то ще бъде ли изследвано?

 

В. " Сега " изпрати публично същите въпроси на БАБХ. До публицистичното привършване на броя отговор не бе получен.

 

ТЕНДЕНЦИЯ

Още с оповестяването на изключителното състояние в област Русе огромните хранителни магазини са прекратили договорите си за доставка на свинско месо с един от най-големите локални свинекомплекси, където е открита болестта. В момента се доставят със свинско месо от областите, където няма чума. В един от магазините в Русе, който има лична транжорна, са прекратили договорите с фермите от района. " Това решение се взе предходната седмица след оповестяване на чумната зараза в район Русе ", сподели Борислав Дончев, шеф на хипермаркет и ветеринарен механик, пред Българска национална телевизия. В магазина му се предлага единствено българско свинско. " За нас по-добро от българското месо няма... Това е реалност, който е безспорен ", сподели Дончев. Той уточни, че в магазина има прецизен надзор на месото. Всяка доставка идва с документи, където е вписано, че е годно за крайния консуматор. Освен това самият магазин всеки месец прави свое изследване в лаборатория. Към момента няма фрапантно нарастване на цената на свинското. От огромните хранителни вериги в Русе обаче регистрират повишен интерес на потребителите към пилешкото месо и рибата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР