Африканската чума по свинете, която върлува в съседна Румъния, може

...
Африканската чума по свинете, която върлува в съседна Румъния, може
Коментари Харесай

Африканската чума от Румъния може да унищожи българска порода свине на 2500 г.

Африканската чума по свинете, която върлува в прилежаща Румъния, може да унищожи напълно античната българска порода Източнобалканска свиня. Огнища на заболяването са засечени единствено на 15-20 км от границата със северната ни съседка, а ваксина за болестта няма, сигнализира Радостина Донева, ръководител на Асоциацията за отглеждане и предпазване на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен.

Макар това да е единствената непокътната аборигенна порода свине у нас, популацията им се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500 и е застрашена от изгубване. Източнобалканските прасета са черни на цвят, с високи здравословни индикатори на месото и сланината. Отглеждат се единствено пасищно в широколистни гори в по-малко от 5% от общините в страната. Ако болестта премине границата ни и се популяризира при дивите, домашните и индустриално отглежданите свине, заплахата да загубим окончателно породистите черни прасета е голяма, акцентира Донева.

Африканската чума навлезе на румънска територия през границата с Украйна. По последни данни в Румъния са засечени 725 огнища на болестта при домашни свине в 156 обитаеми места в северозападната и югоизточната част на страната. Заболяването се популяризира главно от югоизточните региони в посока запад и към Централна Румъния. Местните медии дефинират навлизането на заболяването в Румъния и нанесените вреди на свиневъдния бранш като „ национална злополука “.

В събота беше доказано съществуването на вируса в най-голямата румънска свинеферма, която е и втората по величина в Европа. Засегнатият свинекомплекс е благосъстоятелност на „ TEBU Consult “ в област Браила и в него са се отглеждали към 140 000 прасета.  Заразяването евентуално е станало посредством нечиста вода от река Дунав, която се употребява в свинекомплекса, показва Джику Драган, шеф на Санитарно-ветеринарната дирекция в Браила. В река Дунав са открити изхвърлени от румънски фермери трупове на инфектирани прасета. “Умъртвихме 29 хиляди свине в региона, с цел да предпазим тези огромни свинекомплекси и до момента в който бяхме фокусирани на сушата, болестта проникна посредством водата ” споделя Джику Драган. От понеделник, 27 август, стартира евтаназирането на всички прасета в инфектираната плантация.

Заради заплахата смъртоносната за животните болест да навлезе и у нас, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) забрани вноса от Румъния на артикули от свинско месо за персонална консумация, а Министерството на земеделието, храните и горите построи ограда по цялото 133-километрово продължение на границата. В момента, по думите на заместник-министъра  на земеделието доцент Янко Иванов, продължава доокомплектоването й с режеща тел вид „ Бруно ” и с репеленти,

Държавата закъсня с ограниченията против чумата и не се оправя с ограничението на популацията на дивите прасета, в това число и около река Дунав, посочи Радостина Донева. „ Не е ясно при нахлуване на Африканска чума в България къде ще се унищожават всички инфектирани свине. До скоро у нас имаше два лицензирани екарисажа – в Шумен и Варна, само че напролет и двата бяха затворени за нарушавания, а финансирането им бе спряно. Пред Европейската комисия е разгласен софийски мобилен инсенератор, само че съгласно представители на сектора той няма потенциала да обслужва цялата страна “, предизвести ръководителят на АРСИС – Шумен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР