AFP, Michel VIATTEAU Полша и Унгария заявиха, че защитават националните

...
AFP, Michel VIATTEAU Полша и Унгария заявиха, че защитават националните
Коментари Харесай

Полша и Унгария искат пари в брой, преди да се съгласят с целта на ЕС в областта на климата


AFP, Michel VIATTEAU

Полша и Унгария обявиха, че пазят националните си стопански системи, като отхвърлят предлагането на Европейски Съюз за нулеви излъчвания на парникови газове до 2050 година, цел, която друга противопоставяща се страна назовава " екологична нервност ".

Лидерите на Европейски Съюз не съумяха в четвъртък да наложат задачата за по този начин наречената въглеродна индиферентност доникъде на века, на фона на опълчването на подвластните от въглища Полша, Унгария, Чешката република и двусмислената позиция на Естония, която разчита на петролни шисти, също забележителен източник на парникови газови излъчвания.

Полският министър председател Матеуш Моравецки предходната седмица във Варшава прикани за " обективен " преход към нулеви излъчвания, защото въглищата остават главен източник на сила за Полша.

" Ние не желаеме обстановка, в която грижите за международния климат да са за сметка на полската стопанска система ", сподели Моравицки.

" Полските бизнесмени не могат да понесат разноски, които са несъразмерни с потреблението на сила и породените от тях излъчвания на CO2, " сподели той, като по-рано прикани Европейския съюз да предложи " обстоен пакет от обезщетения " за понижаване на излъчванията.

Унгария одобри сходна позиция, като упорства, че задачата за въглеродна индиферентност до 2050 година " ще наложи голяма тежест върху унгарската индустрия ".

Будапеща заяви, че " няма да може да поддържа задачата на Европейски Съюз ", до момента в който не разберем какъв брой финансиране може да даде Европейският съюз за модернизацията на промишлеността ".

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи пред кореспонденти, че от една страна Будапеща е съгласна с задачата от 2050 година, само че тя не може да се ангажира с нея, до момента в който не бъде реализиран проект за финансиране.

" Така че дано стартираме да приказваме за пари! " сподели той, добавяйки, че " ние сме отворени, ще преговаряме ". В Чешката република министър-председателят Андрей Бабиш подлага на критика напъните за слагане на по-строги цели в региона на климата като " екологична нервност ", написа в известието на Hospodarske Noviny.

Той предложи Европейски Съюз да задължи нечленуващите страни да се придържат към задачите за излъчвания.

- Руски въглища -

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, някогашен полски министър председател, чиято демократична политика се сблъсква с националния популизъм на партията " Право и правдивост " на Моравецки (PiS), изрази единствено приглушената рецензия към хода на Варшава.

Доналд Туск сподели, че Morawiecki може да бъде " по-чувствителен " към задачата на Европейски Съюз за климата, като се има поради възходящата взаимозависимост на Полша от съветските въглища и обстоятелството, че смогът, обвързван с въглищата, убива хиляди полски живота всяка година.

" Няма подозрение, най-малко публично, че полското държавно управление блокира " задачата за нулеви чисти парникови газове до 2050 година, сподели Туск, добавяйки, че Варшава желае единствено " повече време, с цел да намерения за всички последици за стопанската система ".

Реакцията на опълчването на Полша на позицията на Моравецки беше по-изразителна.

" Това е неясно и нездравословно решение за Полша и Европейски Съюз ", съобщи Ян Грабец, представител на Гражданска платформа (PO), главната опозиционна центриска партия.

Той призна обаче, че финансовите въпроси са " значими ", преди да подчертае, че делът на възобновимата сила в полския микс е намалял от 2016 година и че държавното управление на PiS блокира развиването на вятърната сила, до момента в който вносът на съветски въглища е във напредък.

Той също по този начин назова този ход " политическо пресмятане, обвързвано с (общите) избори, планувани за октомври.

Както новата прогресивна Пролетна партия, по този начин и полските Зелените обявиха пред AFP, че позицията на държавното управление е " срещу ползите на Полша “.

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР