Афганистанците дрогират гладните си деца, за да ги успокоят и

...
Афганистанците дрогират гладните си деца, за да ги успокоят и
Коментари Харесай

Там дрогират деца, продават момичета и органи, за да оцелеят

Афганистанците дрогират гладните си деца, с цел да ги успокоят и продават дъщерите или органите си, с цел да оцелеят, оповестява Би Би Си.

През втората зима, откогато талибаните поеха властта в Афганистан и задграничните фондове за страната бяха замразени, милиони са на крачка от гладна гибел.

„ Децата ни не престават да плачат и не спят. Нямаме храна ”, споделя Абдул Уахаб: „ Така че отиваме в аптеката, вземаме таблетки и ги даваме на децата, с цел да се усещат сънливи ”.

Той живее до Херат, третия по величина град в страната, в гето от хиляди дребни кални къщи, цялостно с хора, разселени поради войни и естествени бедствия.

Таблетките са транквиланти, които нормално се предписват за лекуване на тревожни разстройства и меланхолия. Гулам има шест деца, най-малкото на една година. Дава медикаменти на всичките.

В локалната аптека пет таблетки костват към 10 щатски цента или колкото къшей самун.

Повечето фамилии претърпяват с няколко къшея дневно. Ядат хляба изсъхнал заран, а през нощта го потапят във вода, с цел да стане мокър и да се преглъща по-лесно.



Организация на обединените нации предизвестява, че сега в Афганистан се развихря филантропична „ злополука ”.

Работа за мъжете има рядко. Дневната отплата е към $.

Младеж споделя, че е продал бъбрека си, с цел да избави фамилията си от апетит.

„ Нямаше излаз. Чух, че мога да продада бъбрек в локална болница. Отидох там и им споделих, че желая. Няколко седмици по-късно получих телефонно позвъняване и ме помолиха да дойда в болничното заведение ”, споделя той: „ Направиха ми проби, след което ми инжектираха нещо, от което изпаднах в безсъзнание ”.

Младият мъж е получил към 3100 $, като с множеството от тях върнал заемите, които бил взел, с цел да храни фамилията си.

„ Ако ядем една вечер, не ядем идната. След като продадох бъбрека си, се усещам като че ли съм половин човек. Чувствам се обезсърчителен. Ако животът продължи по този метод, усещам, че мога да умра ”, споделя той.



Продажбата на органи не е необичайност в Афганистан. Но в този момент, даже откакто са създали подобен мъчителен избор, хората откриват, че към момента не могат да намерят средства за оцеляване.

Млада майка към този момент е продала бъбрека си преди седем месеца, с цел да върне заем.

„ Сега сме принудени да продадем двегодишната си щерка. Хората, от които сме взели назаем, ни тормозят всеки ден, като ни споделят, дайте ни щерка си, в случай че не можете да ни върнете парите ”, показва тя.

Продажбата на девойки се трансформира с всеобща процедура. Цената на дете е към 1000 $.

„ Продадох петгодишната си щерка ”, споделя мъж.

„ Разбираме, че това е срещу ислямските закони и че излагаме живота на децата си на заплаха, само че няма различен метод ”, споделя различен.

Четиригодишната Назия е била продадена, с цел да се омъжи за момче от семейство в южната провинция Кандахар. На 14 ще бъде изпратена там. Досега татко ѝ е получил две заплащания за нея.

„ Използвах по-голямата част от тях, с цел да купя храна и някои за медикаменти за по-малкия ми наследник. Вижте го, той е гладуващ ”, декларира мъжът пред екипа на Би Би Си.

Гладът е муден и спокоен палач, резултатите му не постоянно са забележими. Често недохранването води до съществени болести поради отслабването на имунната система. Далеч от вниманието на света, мащабът на рецесията в Афганистан може в никакъв случай да не излезе нескрито, тъй като никой не брои жертвите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР