Афганистанка роди на борда на военнотранспортен самолет, хаосът на летището

...
Афганистанка роди на борда на военнотранспортен самолет, хаосът на летището
Коментари Харесай

Афганистанка роди на борда на самолет, хаос на летището в Кабул, има загинали

Афганистанка роди на борда на военнотранспортен аероплан, хаосът на летището в Кабул продължава, талибаните стреляха във въздуха и използваха палки, с цел да вкарат ред на летището. Британските военни оповестиха, че седмина афганистански цивилни са починали в тълпата покрай интернационалното летище. Други източници настояват, че 20 са починалите. Талибаните упрекнаха Съединени американски щати за хаоса на интернационалното летище. Отделните страни не престават да афишират какво биха могли да създадат за бежанците от страната, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на интернационалните източници.

Афганистанка е родила на борда на американския военнотранспортен аероплан С-17 , който изтегля хора от Афганистан до американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, съобщи Асошиейтед прес.

Майката се почувствала зле по време на полета през вчерашния ден и водачът решил да снижи самолета, с цел да бъде увеличено въздушното налягане в машината, което помогнало за стабилизиране на положението на дамата и й избавило живота. След кацането в базата Рамщайн американски медицински екип се качил неотложно в самолета и изродил бебето там. Майката и новороденото й момиченце били откарани след това в близка болница и в този момент са в положително положение.

Базата Рамщайн се употребява за директен пункт за евакуирани от Афганистан хора.

Талибаните стреляха във въздуха и използваха палки, с цел да накарат хората да се подредят на опашки в региона на летището в Кабул, съобщи Ройтерс, като се базира на свидетел. Това стана ден откакто седем души починаха по време на навалица на входовете на летището.

Същевременно през днешния ден представител на НАТО, поискал за резервира анонимност, съобщи пред Ройтерс, че минимум 20 души са починали в последните седем дни в и към летището на Кабул по време на напъните за изтегляне на хора оттова.

Британските военни пък оповестиха, че седмина афганистански цивилни са починали в тълпата покрай интернационалното летище в Кабул в хаоса, съпътстващ бягството на хора откакто талибаните завзеха властта в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Британското министерство на защитата разгласи в изказване, че изискванията на терен остават извънредно предизвикателство, само че " вършим всичко по силите си за ръководене на обстановката колкото се може по-безопасно и по-сигурно ".

Хиляди хора се стремят да доближат до столичното летище в опит да избягат от Афганистан поради навлизането на талибаните в Кабул тази седмица, след едвам седемдневна светкавична атака, при която превзеха страната.

Тези бягащи хора починаха в миг, когато се ускорява опасността от дейности на клона на групировката " Ислямска страна " в Афганистан, отбелязва АП.

Това кара американските военни самолети да правят бързи и съвсем отвесни кацания, като при бойни условия, на летището, заобиколено от талибански бойци.

Други самолети трябваше да стрелят предупредително при политане в опит да объркат ориентирани против тях, водещи се по топлота ракети, които може да бъдат изстреляни.

Промените настъпиха откакто посолството на Съединени американски щати популяризира ново предизвестие, в което указва на жителите да не пътуват към летището без да са получили указания от представител на американското държавно управление.

Представители на американските управляващи не дадоха повече данни за опасността от ИД, само че споделиха, че тя е забележителна.

Те споделиха, че за момента няма доказани сведения за набези на бойци на ИД, които в предишното са се сражавали против талибаните.

В днешното известие за 7-те починали се показва, че в тълпата е имало стъпкани и смазани хора, изключително когато талибаните стрелят във въздуха, с цел да отхвърлен опитващите се да се доберат до самолети хора.

 Снимка: БТА/АР

Съединени американски щати са отговори за хаоса на летището в Кабул , където хиляди афганистанци обезверено не престават да чакат полет, с който да избягат от страната. Това съобщи представител на талибаните, съобщи Франс прес.

" Америка с цялата си мощност и оборудването си не съумя да вкара ред на летището. В цялата страна царува мир и успокоение, само че на летището в Кабул има единствено безпорядък. Това би трябвало да спре допустимо най-бързо ", съобщи талибанският представител Амир Хан Мутаки.

Същевременно поискал да остане неизвестен талибански представител съобщи пред Ройтерс, че талибаните имат желание да се срещнат с някогашни губернатори и афганистански служители в над 20 от 34-те афганистански провинции в идните няколко дни. Целта е да се обезпечи тяхната сигурност и да се потърси съдействие от тях.

" Не принуждаваме нито един някогашен държавен представител да се причисли към нас или да засвидетелства своята лоялност към нас. Те имат правото да изоставен страната, в случай че го изискат ", сподели представителят.

Пред Ройтерс той сподели още, че учебните заведения и колежите могат да възобновят работа в цялата страна.

Представителят добави, че талибаните желаят и цялостна изясненост по отношение на проекта на непознатите сили за овакантяване на страната.

Друг представител на талибаните съобщи пък, че някогашният външен министър на Афганистан Мохамед Ханиф Атмар ще се върне в родината си и че талибаните водят договаряния и с други някогашни публични представител на управляващите да се върнат в родината си от страните, в които се намират в този момент, оповестява Ал Джазира, представена от ТАСС.

Самолети на гражданската авиация ще бъдат употребявани за превозване на евакуирани афганистанци

Администрацията на американския президент Джо Байдън разгласи през днешния ден, че самолети на гражданската авиация ще бъдат употребявани, с цел да транспортират евакуираните от Афганистан хора , съобщи Ройтерс.

Говорител на Пентагона съобщи, че 18 самолета, които ще се употребяват, включително на фирмите Юнайтед, Америкън еърлайнс и Делта, няма да летят непосредствено до Кабул, а ще бъдат употребявани, с цел да транспортират хората, които към този момент са изведени от Афганистан до други места.

Днес президентът на Съединени американски щати благодари на престолонаследника на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян за това, че неговата страна подкрепя интервенцията за евакуация на хора от Афганистан, съобщи Ройтерс.

ОАЕ в петък се съгласиха да одобряват 5000 афганистанци, които ще бъдат евакуирани от Афганистан. Те ще бъдат подслонени в ОАЕ за 10 дни на път за трета страна по искане на Съединени американски щати.

Същевременно военачалник Йенс Арлт, командващ немските военнослужещи в Кабул, съобщи през днешния ден, че хората, които обезверено желаят да изоставен афганистанската столица са били преместени от северния и източния вход на летището и че те към този момент са били затворени.

 Снимка: БТА/АР

Британското държавно управление желае полетите за евакуация на хора от Афганистан да продължат и след крайния период от 31 август , предадоха Франс прес и ДПА.

Във в. " Мейл он сънди " английският министър на защитата Бен Уолас съобщи, че нито една страна няма да успее да изтегля всички свои хора от Афганистан до 31 август. Този краен период бе открит от американската администрация за евакуиране на американските сили от Афганистан.

" Ако американският график се резервира, нямаме време за губене за евакуирането на огромна част от нашите хора там ", сподели Уолас. " Може би американците ще получат позволение да останат по-дълго там и те ще имат нашата поддръжка, в случай че го създадат ", добави той.

Уолас изясни, че центрове за обработка на молбите за евакуация на хора от Афганистан ще бъдат обособени отвън страната, в района. Те ще бъдат предопределени за афганистанци, които Обединеното кралство има обвързване да прибере на своя територия. Британското държавно управление също така изследва методите за опазване на наличие в страната и след изтеглянето на военните.

Англия изтегля близо 4000 души от Афганистан от 13 август благодарение на над 1000 английски военни, съгласно данни на министерството на защитата.

Според в. " Сънди таймс " английският външен министър Доминик Рааб се пробва да се свърже с американския държавен секретар Антъни Блинкън, с цел да обсъдят удължение на крайния период за евакуиране на военните от Афганистан.

 Снимка: БТА/АР

Испания се съгласи да даде две военни бази за краткотраен банкет на бежанци

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и испанският министър председател Педро Санчес се договориха две военни бази в Южна Испания да бъдат употребявани за банкет на афганистанци, работили за американското държавно управление, заяви през днешния ден испанският кабинет, съобщи Ройтерс.

В 25-минутен телефонен диалог нощес Байдън и Санчес са се разбрали базите Марон де ла фронтера, край Севиля и Рота, покрай Кадис да бъдат употребявани за бежанци от Афганистан до споразумяване на отпътуването им към други страни.

Вчера Санчес написа в Туитър, че е провел изчерпателен диалог с президента Джо Байдън, в който двамата са засегнали няколко тематики от общ интерес, изключително обстановката в Афганистан и съдействието сред двете държавни управления при евакуацията на жители от азиатската страна.

Самолет със 110 афганистански бежанци и фамилиите им дойде нощес в разпределителен център на Европейски Съюз, основан в Испания във военна база край Мадрид. В групата е имало и 36 души, работили за американската администрация в Афганистан. Тази база се употребява за банкет на афганистански бежанци, работили за Европейския съюз, и техните фамилии, които следва да бъдат трансферирани в други страни от общността.

Путин съобщи, че Русия не желае афганистански бойци, представящи се за бежанци, на своя територия

 Снимка: БТА/АР

Президентът на Русия Владимир Путин прикани да не се позволяват бойци от Афганистан в страната, представящи се за бежанци, предадоха международните организации. Той сподели, че на Русия не са нужни незаконни детайли, които да идват от Афганистан и повтаряне на обстановката от 90-те години на предишния век и от началото на 21 век, съобщи ТАСС.

Путин добави, че Русия не желае и незаконни детайли от Сирия да влизат на територията й и напомни, че съветските управляващи са създали всичко належащо Сирия да не се трансформира в разплодник на тероризма.

Руският президент разкритикува концепцията на някои западни страни да пратят бежанци от Афганистан в прилежащите централноазиатски страни, до момента в който техните визи за Съединени американски щати и Европа се обработват.

" Означава ли това, че те може да бъдат изпратени без визи до тези страни, до нашите съседи, до момента в който самите те (западните страни), не желаят да ги одобряват без визи ", запита Путин по време на среща с представители на ръководещата съветска партия Единна Русия. " Защо се възприема подобен позорен метод за разрешаването на казуса? " добави той.

Съединени американски щати водят секрети диалози с редица страни в обезверен опит да обезпечат покупко-продажби за краткотрайно подслоняване на афганистанците, които са изложени на риск поради това, че са работили за американското държавно управление, напомня Ройтерс.

Същевременно през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Организацията на Договора за групова сигурност и Шанхайската организация за съдействие ще обсъдят на срещите си на върха през септември обстановката в Афганистан.

Докато някои западни страни към момента се мъчат да изтеглят хората от Афганистан, Москва похвали талибаните, че са върнали реда след поемането на контрола върху властта, напомня Ройтерс.

Лавров съобщи, че талибаните до момента се придържат към обещанията си за преустановяване на бойните дейности, за прошка за всички, които са били забъркани в борбата и за потребността от народен разговор. Той добави, че талибаните са осъществили контакти с някогашния президент на Афганистан Хамид Карзай.

И електоратът на Ердоган е срещу афганистански мигранти в Турция

 Снимка: БТА/АР

Афганистанските мигранти, които бягайки от талибаните, прииждат в Турция през границата с Иран, съществено тревожат турската общност. Ситуацията дни наред е най-горещият проблем в обществото. Преобладава неодобрение, безпокойствие и неустановеност за бъдещето, в това число в средите на ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/, демонстрира скорошно социологическо изследване.

Анкетата е била извършена от авторитетната социлогическа организация Метропол. В нея 54 % от интервюираните са декларирали, че в случай че Турция отвори границите и стартира да приема афганистанските бежанци в страната, това ще се отрази извънредно отрицателно партията на Ердоган.

Сред гласоподавателите на ръководещата партия 38,6 на 100 са споделили, че такова решение би се отразило отрицателно на мнението им за ПСР, а 24,7 на 100 ще подобрят мнението си за тази партия.

Негативното отношение доминира и измежду електората на опозиционните Народнорепубликанска партия /НРП/ и Добра партия, а също и на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/. 80,2 % от гласоподавателите на НРП и 82,4 % от тези на Добра партия ще влошат мнението си за ПСР, в случай че отвори прегръдки за бежанците от Афганистан. При ДПН този % е 58,1.

Само в средите на националистическата Партия на националистическото деяние /ПНД/ и на ислямистката Партия на щастието /ПЩ/ доминира утвърждението за приемането на афганистанските мигранти. 47,1 на 100 от гласоподавателите на ПНД и 79,5 от тези на ПЩ биха погледнали позитивно на един подобен ход на държавното управление, сочи анкетата.

Междувременно турският президент Ердоган съобщи, че продължава построяването на бетонни стени по източните граници на Турция с Иран и Ирак. Целта на оборудванията е да стопират незаконната миграция.

 Снимка: БТА/АР

Словенският министър председател Янез Янша съобщи през днешния ден, че Европейският съюз няма да отвори миграционни коридори за афганистанците и няма да разреши повтаряне на рецесията с мигрантите от 2015 година, съобщи организация МИА, като се базира на словенската СТА.

" Няма да позволим стратегическата неточност от 2015-та година да се повтори. Ние би трябвало да помогнем единствено на лицата, които са ни помагали по време на интервенциите на НАТО, и страните, които охраняват външните граници на Европейски Съюз, би трябвало да ги пазят изцяло ", написа Янша в Туитър.

В различен туит Янша прикани афганистанските мъже да вземат оръжие и да се борят против талибаните.

" Щом дамите могат да се провеждат и да се борят против талибаните в някои елементи на Афганистан, могат и мъжете. Европейски Съюз или Словения няма обвързване да оказва помощ или да заплаща за всеки на планетата, който бяга, вместо да се бие за родината си ", разяснява министър председателят на Словения, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз до края на годината.

Словенски публични лица обявиха, че единствено афганистански цивилни, които са работили с задграничните сили в страната, би трябвало да бъдат евакуирани преди да бъдат трансферирани в трети страни, до момента в който останалите би трябвало да бъдат поети от прилежащите на Афганистан страни.

Словения към този момент е дала леговище на един афганистански преводач и неговото семейство. Друг се пробва да доближи летището в Кабул, с цел да бъде евакуиран, осведоми СТА, представена от МИА.

Случаите на всички афганистанци, поискали от Франция да бъдат изведени от родината си, ще бъдат прегледани , споделя френският външен министър

Случаите на всички афганистанци, които се извърнат към френските управляващи с молба за извеждане от страната им, паднала в ръцете на талибаните, ще бъдат прегледани. Това увери френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в изявление за в. " Журнал дю диманш ".

Броят на хората, поискали сходно нещо, продължава да се усилва. Много хора споделят, че са работили за френски структури в Афганистан или че са представители на гражданското общество и желаят да бъдат изведени от страната, описа дипломатът. Франция провежда въздушен мост от Кабул и към този момент са евакуирани до Париж над 600 души при пет полета, измежду които доминират афганистанците. Преди това в интервала май-юли от Афганистан бяха изведени към Франция още 625 души.

Льо Дриан призна, че евакуацията и ротацията по въздушния мост са сложно изпитание поради безредната обстановка.

" Нашият единствен проблем е достъпът до летището, с пропускателните пунктове на талибаните, а след това и при влизане на летището, където е безпорядък и където повече от 10 хиляди души са се струпали по входове му ", описа дипломатът.

" При тези условия, до момента в който летището остане отворено, до момента в който нашият личен състав е там в сигурност, ние оставаме. Нашата групова морална отговорност е да създадем по този начин, че застрашените афганистанци поради предходните им задължения да бъдат евакуирани ", сподели Льо Дриан, припомняйки, че личният състав на френското посолство се намира на летището в Кабул.

Той прикани Съединени американски щати, които управляват летището, да продължат с интервенцията си. " Призовах ги, дружно с мой сътрудници, да поемат отговорностите си, като създадат по този начин, че да разрешат и улеснят евакуирането на всички жители и на афганистанския спомагателен личен състав, само че също и на всички афганистанци, чийто живот е заплашен. И дано координацията със съдружниците да става по един по-ефикасен и засилен метод. Това допуска, че интервенцията, която е в ход би трябвало да продължи, колкото е належащо ", сподели той.

Льо Дриан добави, че талибаните би трябвало да изпълнят някои условия, преди да може да претендират за интернационално признание, в противоположен случай Афганистан ще стане страна парий.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР