Аферата "Ало,… Банов съм" активизира политици, прокуратурата се самозезираМинути след

...
Аферата "Ало,… Банов съм" активизира политици, прокуратурата се самозезираМинути след
Коментари Харесай

Аферата "Ало,… Банов съм" активизира политици, прокуратурата се самозезира

Аферата "Ало,… Банов съм" засилва политици, прокуратурата се самозезира
Минути откакто депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева изнесе данни за спекулация „ Ало, … Банов съм ” основният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по случая и стартира инспекция, а политици излязоха с реакции по тематиката, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Йончева на конференция в централата на Българска социалистическа партия пусна запис от телефонен диалог, в който актуалният министър Боил Банов, в качеството му на зам.-министър на културата през 2016 година, е съдействал за опрощаването на към 700 хиляди лв. наказателна клауза на строителна компания, работила на втори и трети стадий на античния културен комплекс „ Сердика ”, намиращ се в центъра на столицата. Фирмата е дължала неустойката поради забавяне.

Проверката по случая е предоставена от Цацаров на Специализираната прокуратура поради качеството на лицето, за което са показани данните и изказванията за осъществени корупционни прояви.

Още през днешния ден ще се пристъпи към условие на цялата документи по сключването и осъществяването на контракта за строителство на обект „ Ларгото “, културно информационен комплекс „ Сердика ” 2 - 3 стадий. Ще бъдат снети и пояснения от лицата, имащи отношение към случая.

Според представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова ще бъде направено всичко належащо да се ревизират всички данни. От това, което през днешния ден е показано от Йончева може да се допусна, че има вероятно осъществено закононарушение по работа и занемареност.

"Ало Банов съм" е образец за това по какъв начин през днешния ден действа българската държава", съобщи Елена Йончева.

"Категорично настояваме за оставката на министър Банов. Това не е изолиран случай, а модел на ръководство, тъй като това е следващият случай на манипулиране на изискванията на социална поръчка", съобщи и националният представител Димитър Данчев.
 На конференцията от Българска социалистическа партия анонсираха, че ще сезират и прокуратурата, и ОЛАФ На конференцията от Българска социалистическа партия анонсираха, че ще сезират и прокуратурата, и ОЛАФ / БГНЕС
„ Записът на Йончева е на ниска цена компромат. От хилядите оперативки, които съм правил, евентуално могат да се скалъпят още 56 записа. Това сподели министърът на културата Боил Банов на конференция в Министерски съвет. Той назова информацията, изнесена от Елена Йончева "помия на посредствеността". „ От 4 години ме рекетират със записи. Никакви пари не са опростени. За всички закъснения по плана за „ Ларгото ” са заведени искови молби. Лицето Ангел Ангелов в МК ме рекетира 4 години ”, съобщи пред медиите Боил Банов.

В отговор на въпрос на БГНЕС министърът на културата сподели, че е подготвен с оставката си. Няма опростени средства, съобщи Боил Банов.

„ Аз съм подписал заповед да отиде на съд тази наказателна клауза за неспазен период. Втора инстанция чакаме да се изкаже, значи съм реагирал. За всичко останало въпросите са към различен “, съобщи и тогавашният министър на културата, през днешния ден народен представител от ГЕРБ Вежди Рашидов.

„ Сега ревизирах при правната дирекция – подписал съм незабавно. След като се завърнах от лекуване в Германия, съм подписал заповед да се заведе дело и да се изплати наказателна клауза за забавени периоди “, безапелационен бе Рашидов. „ Минаха европейски и всевъзможни инспектори по отношение на обекта. Тук става въпрос за закъснение на строителя “, добави още той.

Реакцията на столичния кмет Фандъкова: Министерството на културата си извършва поръчката и Столична община няма отношение по случая.

На конференцията от Българска социалистическа партия анонсираха, че ще сезират и прокуратурата, и ОЛАФ по аферата „ Ало, …Банов съм ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР