АЕЦ Козлодуй започва от днес годишния планов ремонт на шести

...
АЕЦ Козлодуй започва от днес годишния планов ремонт на шести
Коментари Харесай

Започва годишният планов ремонт на шести блок на АЕЦ Козлодуй

АЕЦ " Козлодуй " стартира от през днешния ден годишния планов ремонт на шести блок. Спирането на нуклеарната мощ е в съгласие с Централно диспечерско ръководство към " Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД след авансово подадено заявление, осведоми пресслужбата на централата.

Успешното осъществяване на плануваните мероприятия е обезпечено с нужните запаси и дипломиран личен състав. Ремонтът ще бъде извършен според софтуерните условия и се планува да завърши до края на ноември.

По време на престоя на блока ще бъдат осъществени плануваните поправки действия, профилактика и техническо обслужване на системите и оборудванията, което ще обезпечи безвредната и надеждна употреба и постоянни енергийни доставки през есенно-зимния интервал. Успоредно с това ще бъдат осъществени плануваните мероприятия, свързани с дълготрайната употреба на блоковете на атомната централа. Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо нуклеарно гориво за идната, 29-а горивна акция, се показва в известието.

Пети блок на АЕЦ „ Козлодуй ” работи според графика за електропроизводство, допълват от атомната централа.

Българска телеграфна агенция напомня, че през декември 2022 година АЕЦ " Козлодуй " и компанията " Фраматом " (Framatome GmbH) подписаха съглашение за доставка на свежо нуклеарно гориво за шести блок на атомната централа. Старши вицепрезидентът по горивото на " Фраматом " Лионел Геф съобщи, че горивото на компанията към този момент е лицензирано. Сключеното съглашение регламентира график на бъдещите договаряния и подписване на контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Двете страни ще сключат контракт за до 12 презарядки за интервала 2025 – 2034 година в това число.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР