АЕЦ Козлодуй“ ще работи с чешка система за управление и

...
АЕЦ Козлодуй“ ще работи с чешка система за управление и
Коментари Харесай

Чешка система за управление на АЕЦ „Козлодуй“ заменя руската

АЕЦ „ Козлодуй “ ще работи с чешка система за ръководство и отбрана поради новото нуклеарно гориво, което се чака да употребява централата след няколко години.

Системата за ръководство и отбрана на реакторната установка (СУЗ) ще се достави от чешката ZAT, която е неин разработчик. Договорът сред компанията и атомната електроцентрала е подписан в средата на март за двата настоящи реактора и е на стойност 15.5 млн. евро.

След близо две години договаряния с представители на Български енергиен холдинг (БЕХ) и АЕЦ „ Козлодуй “ в средата на март подписахме контракт за доставка на RRCS – Системата за ръководство на реакторната установка за блокове 5 и 6 на АЕЦ „ Козлодуй “, пишат от чешкото сдружение.

Доставката на системите за двата блока ще се извърши през идващите три години. През първата ще се организира етапа на плана, през 2025 година ще бъдат осъществени доставките, монтажът и възобновяване на първия блок, а вторият блок ще бъде осъществен година по-късно, допълват от ZAT.

До момента централата работи с съветска система, която обаче е единствено за съветско нуклеарно гориво.

Когато сменяш горивото от съветско на американско, би трябвало да има нова система, която да може да работи и върху американско нуклеарно гориво “, изясни за Economic.bg Йордан Йорданов, някогашен шеф на нуклеарната централа и специалист в региона.

Той разяснява, че новата чешка система ще може да работи и с съветско, и с американско нуклеарно гориво.

Една от най-важните функционалности на Системата за ръководство и отбрана на реактора е спешната отбрана на реактора, както и спешното прекъсване (заглушаване) на верижната реакция.

Това е следващата атомна електроцентрала в Европа, която ще се ръководи от система, създадена и създадена в Příbram. В момента това е една от най-модерните системи за ръководство в региона на нуклеарната сила на пазара, отговаряща на най-взискателните условия за сигурност съгласно условията на европейските регулаторни органи “, споделя Иво Тичи, член на Борда на шефовете на ZAT.

По думите му АЕЦ „ Козлодуй “ е последното място в Европейски Съюз, където чешката система за ръководство към момента не е внедрена в електроцентрали с реактори вид ВВЕР.

В края на 2022 година централата подписа десетгодишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво с американската компания Westinghouse. Очакванията са първото доставяне да бъде реалност през 2024 година, когато изтича договорът на централата с съветската „ Росатом “.

Според Йорданов обаче не е верен методът, по който се възнамерява промяната на съветското гориво с американско в V блок и може да има проблеми с работата на реактора. Според него това не би трябвало да става последователно и със разбъркване на двата типа горива, а би трябвало да се извади цялото съветско гориво от реактора и да се сложи единствено американско. 

По думите му, в случай че в АЕЦ " Козлодуй " създадат " грешката " да смесят двата типа гориво в 5-ти реактор, при всички случаи ще се появят проблеми и бранителите на съветското гориво ще се възползват от момента.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР