АЕЦ Козлодуй ще подпише договор за доставка на ядрено гориво

...
АЕЦ Козлодуй ще подпише договор за доставка на ядрено гориво
Коментари Харесай

ЕВРИКА: Идва диверсификацията на ядреното гориво

АЕЦ " Козлодуй " ще подпише контракт за доставка на нуклеарно гориво за V блок с американската " Уестингхаус ", заяви министърът на енергетиката Росен Христов, представен от " 24 часа ". 

Почти редом, седмица по-късно, ще бъде подписан контракт да доставка на гориво за VI блок с френската компания " Фраматом ". Тя разполага с лиценз за касетите с гориво на съветската компания ТВЕЛ, тъй че няма потребност от специфична процедура за задачата. 

Моделът е чешки, взехме го от тях, споделя Христов. И разясни, че за " Темелин " гориво доставят и двете компании.

По-късно от министерството на енергетиката изпратиха известие, че договорът сред „ АЕЦ Козлодуй ” и " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 блок на атомната централа ще бъде подписан в четвъртък.

Споразумението е в осъществяване на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ стратегия на АЕЦ „ Козлодуй ” за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво и в сходство с решението на Народното събрание от 09.11.2022 година за ускорение на процеса за обезпечаване на различен снабдител. 

Подписи под договора ще сложат Георги Кирков, изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй ”, и Азиз Даг – ръководещ шеф на " Уестингхаус Електрик Швеция ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР