АЕЦ Козлодуй“ печели рекордно по 10 млн. лв. дневно през

...
АЕЦ Козлодуй“ печели рекордно по 10 млн. лв. дневно през
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Завръщане към „Газпром“; 420% ръст за АЕЦ „Козлодуй“; Война за дърва

АЕЦ „ Козлодуй “ печели рекордно по 10 млн. лева на ден през тази година
Печалбата преди налози и лихви на АЕЦ „ Козлодуй “ за първите шест месеца на 2022 година надвиши сбора от облагите на сдружението за задачите предишни две години (2020 година и 2021 г.), т.е. за интервал от 24 месеца. Високите цени на електрическата енергия изстреляха високо финансовите достижения на атомната централа за второ следващо тримесечие тази година. Само в границите на полугодието EBITDA за първи път допира 2 милиарда лева За съпоставяне, през същия интервал на предходната година тя е в размер на едвам 381 млн. лева
Кабинетът смени управлението на печелившия АЕЦ „ Козлодуй “
Българският енергиен холдинг (БЕХ), чийто принципал е министърът на енергетиката, е решил на свое съвещание във вторник да в профил шефа на АЕЦ „ Козлодуй “ Наско Михов и неговия заместител Александър Николов, заяви първо Mediapool. Според информацията промяната на управлението се прави без посочени претекстове и макар че по закон това се прави след осъществяване на конкурс.
Война за дърва: Между политическите обещания и суровата действителност
С наближаването на есенно-зимния сезон българите трескаво стартират да се запасяват с дърва. Те постоянно са били измежду най-изгодните енергийни източници за отопление, само че през последната година нарастнаха с близо 70%. И наклонността е за продължаващ растеж. По тържищата край градовете и пътищата сега цените варират по 125 –165 – 180 лева за кубик (б.ред. – кубични метра), а по същото време предходната година вървяха по 80-100 лева за кубик.
Завръщане към „ Газпром “: Според кабинета договарянията към този момент са неизбежни
За служебния кабинет договарянията с „ Газпром “ към този момент са неизбежни. Това съобщи енергийният министър Росен Христов на специфична конференция на новосформирания от президента Румен Радев спешен щаб по енергетика. Изказването му идва след среща с бизнеса и синдикатите, на която – след искане от страна на властта да дефинират пределно допустимата за тях цена на газа – работодателите са настояли тя да не надвишава 250 лева за мегаватчас. За да може да бъде образувана такава, това значи, че няма по какъв начин да не се потърси съветският газов колос „ Газпром “, с който да се договаря за опцията за обновяване на доставките към България.
Кабинетът чака загуба за милиарди, в случай че България не вземе газа от „ Газпром “
Служебният кабинет от ден на ден приближава България назад към „ Газпром “, като в четвъртък изложи нов претекст за нуждата от завоя. Министрите на енергетиката и на защитата – Росен Христов и Димитър Стоянов – обрисуваха упованията си, че страната ни я грози загуба при евентуален арбитраж с „ Газпром Експорт “, респективно и ощетяване на бюджета с към милиард лв..
Кабинетът чака до дни „ Газпром “ да отговори на молбата за договаряния
Служебното държавно управление към този момент е изпратило информация на „ Газпром “, че е готово да възобнови договарянията за доставка на газ и е помолило съветския държавен колос да откликне. Обратна връзка от него се чака по-късно през днешния ден или в понеделник.
България уведоми Европейска комисия за желанията си по отношение на „ Газпром “
Служебното държавно управление е уведомило Европейската комисия, че възнамерява да възобнови договарянията с съветския държавен газов колос „ Газпром “ за контрактуваните доставки по съществуващия контракт. Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев и енергийният министър Росен Христов са провели видеоконферентен диалог с шеф на дирекция „ Енергетика “ в Европейска комисия Дите Юл Йоргенсен.
Правителството стартира работа с „ Лукойл “ за по-евтини горива
Служебният кабинет основава специфична работна група с представители на сдруженията „ Лукойл Нефтохим “ и „ Лукойл България “ за оптимизация на цените на горивата. Решението е взето след среща сред министрите на енергетиката и на стопанската система и управленията на двете сдружения на „ Лукойл “.
„ Под прикритие “ Национална агенция за приходите ревизира бензиностанции поради отстъпката за горива
Националната организация за приходите стартира инспекции „ под прикритие “ на бензиностанции в цялата страна. Те са свързани със зачестилите сигнали за нередности при потреблението на компенсацията от 25 ст./литър гориво. Досега са били инспектирани 60 обекта в разнообразни обитаеми места, като откритите нарушавания са 6 (10%).
Лавината от уволнения предстоящо застигна „ Автомагистрали “
Държавното строително сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД предстоящо влезе в редицата на държавните предприятия със заменено управление. След като в края на минaлата седмица отрасловият министър Иван Шишков загатна за идна рокада, през днешния ден от Министерството на районното развиване и благоустройството публично я оповестиха.
Рокади безспир: Лечева уволни фрагментите на Василев от тотото
Превърнали се в всеобщи и повсеместни, рокадите в управленията на обществените сдружения застигнаха и държавното тото. Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева уволни назначените фрагменти от своя предходник и разколник от „ ИТН “ Радостин Василев. Тя е освободила както изпълнителния шеф, по този начин и членовете на Управителния съвет. Документите, формализиращи решението на новата власт, към този момент са подадени в Агенцията по вписванията.
Кабинетът направи основни рокади в e-управлението и БАБХ
Министър-председателят Гълъб Донев освободи от длъжността заместител изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Ангел Мавровски. На негово място е назначен Христо Вълчанов, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Слави Трифонов желае референдум за президентска република
Лидерът на „ ИТН “ Слави Трифонов стартира работа по организирането на референдум с един единствен въпрос – дали България да стане президентска република, или да остане парламентарна. Това разгласи самият той във видеообръщение по своята лична телевизия 7/8 TV. Шоуменът аргументира начинанието си с потребността – съгласно него – от смяна на цялото политическо статукво.
Ива Митева поправя Трифонов за референдума
Исканият от „ ИТН “ референдум нямало да бъде за президентска република, а за полупрезидентска. Това конкретизиране внесе Ива Митева ден след изненадващото изключително включване на водача на партията Слави Трифонов.
Жилищните заеми не стопират да поевтиняват
Лихвите по жилищните заеми, отпускани от българските банки, не престават да се намаляват. Към края на юли междинният лихвен % по ипотечните заеми удари ново рекордно дъно от едвам 2.47%. Това се случва точно през месеца, в който Европейската централна банка увеличи за първи път от цяло десетилетие насам лихвените проценти като опит да се оправи с високата инфлация.
Бизнесът и семействата икономисаха 2 милиарда лева за месец
Спестяванията в банковата система доближиха рекордните в стопанската история на България 108 милиарда лева към края на юли. Само за месец бизнесът и семействата са натрупали в банките нови малко над 2 милиарда лева, демонстрира статистиката на Българската национална банка.
След мигане от Дания – Министерство на външните работи вижда България в Шенген до месеци
Министерството на външните работи чака, че България може да получи дълго чаканото присъединение към Шенген до края на годината. Ресорният зам.-министър Костадин Коджабашев увери, че се работи интензивно по този сюжет, а позитивен сигнал, че подобен е вероятен, той вижда в смяната на настройките измежду някои от скептичните страни членки.
НЗОК предлага още ден заплатен отпуск за профилактичен обзор
Въвеждане на спомагателен ден в платения годишен отпуск, който да е отдаден на здраве, предлага шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев. Идеята е той да бъде употребен за осъществяването на профилактичен обзор, за какъв другояче малко хора биха си взели постоянен заплатен отпуск.
Метаморфозата на БАИ: Ускоряват се процедурите за непознати вложители
БАИ би трябвало да е лицето на България за всеки един вложител. С тези пожелателни думи служебният зам.-министър на нововъведенията и растежа Стефан Савов даде звук на специфичен брифинг, отдаден на тематиката за бъдещето на съществуващата от 18 години Българска организация за вложения (БАИ). Вече пет месеца новото управление отпред с Богдан Богданов се занимава с преструктурирането на основното за стопанската система ведомство.
Френската Akwel възнамерява да открие цех в Плевен
Френският производител на автомобилни съставни елементи Akwel възнамерява да открие свое произвеждане в Северна България. Намерението на вложителя е да трансферира част от своите мощности от съществуващия си цех в Турция към Плевен. За желанията ѝ да стъпи в града заяви представителят на компанията за България Димитър Калдамуков по време на съвещание на общинския съвет.
„ Българска “ компания влезе в класацията за бъдещи еднорози на световния Forbes
Платформата за сравнение на застраховки Insurify, учредена и ръководена от българите Снежина Захария и Тод Кирязов, влезе в годишната ранглиста Next Billion-Dollar Startups на световния Forbes. Базираната в Кеймбридж (Масачузетс), Съединени американски щати, компания се оказа измежду 25-те стартъпа, в които анализаторите видяха максимален късмет да се трансфорат в идващите звездни еднорози (стартъпи с капитализация от над 1 милиарда долара).
Канадската Velocity ще търси злато на още две площадки в България
Канадската проучвателна компания Velocity Minerals стартира да търси злато на нови две площадки до края на годината. Тя ще започва сондажи край водещия си план „ Розино “ в Южна България, както и в новия – „ Дангово “, край Ивайловград. Идеята е дейностите да стартират през последното тримесечие на годината, като преди този момент екоминистерството би трябвало да издаде нужните разрешителни.
Фед ще е безмилостен с лихвите и от това ще боли
Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл пое непоколебим ангажимент в петък за прекъсване на инфлацията. Той предизвести, че чака централната банка да продължи да покачва лихвените проценти по метод, който ще аргументи „ известна болежка “ на стопанската система на Съединени американски щати.
Предупреждението на Пауъл хвърли бомба на Уолстрийт
Уолстрийт завърши петъчната търговия с огромни спадове, като трите бенчмарка потънаха с повече от 3%. Причина за влошените инвеститорски настроения бе речта на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл, който предизвести, че централната банка ще продължи да покачва лихвите, с цел да овладее инфлацията. Думите му попариха очакванията за по-балансирана политика, на каквато се надяваха някои вложители.
ЕЦБ се готви за нападателно повдигане на лихвите
Политиците на Европейската централна банка изрекоха причини в поддръжка на огромно нарастване на лихвените проценти идващия месец, защото инфлацията остава неловко висока и обществото може да губи доверие в акредитивите на банката за битка с нея.
Успех все пак: Младият бизнесмен, който сътвори „ безконечния букет “
Предприемач, биолог, публицист, човек на огромните фантазии. Това е Петър Нефтелимов. Той няма 30 години, само че зад тила си е натрупал десетки награди и достижения в областта на предприемачеството и новаторските планове. Един от последните е точно „ Цвете в епруветка “ – гражданска война в подаряването на екосъобразни букети без потребността от рязан цвят.
Една дребна страна в покрайнините на Европа към този момент е с режим на тока
Светлините угасват, а френският шансон ненадейно стопира да звучи. Сутрешната врява в кафенето Image в косовската столица Прищина утихва. А е единствено 10 сутринта. Арбонор Гаши донася дребен външен генератор и го включва. Мощността е задоволителна, с цел да засвири музиката още веднъж. Настроението измежду политиците, лобистите и предприемачите, които посещават заведението, обаче много се е влошило. Няма повече кафе с изключение на към този момент изстиващото.
Първите в света водородни влакове потеглят в Германия
Местна железопътна линия в Германия става първата, която ще бъде напълно обслужвана от влакове, задвижвани с водород. Водородът може да бъде решението на проблемите в железопътния превоз, поради нулевите излъчвания и скъпата електрификация, написа DW.
Русия изгаря газ за милиони, предопределен за Германия
Докато разноските за сила в Европа порастват до небето, Русия изгаря огромни количества природен газ, демонстрира разбор на Rystad Energy. Според него централата, намираща се покрай границата с Финландия, изгаря към 4.34 милиона кубични метра газ на ден, чиято стойност се равнява към 10 милиона $.
Две истории за една стопанска система – какво в действителност се случва в Русия
Рекордната претовареност в Русия е сигнал за изненадващо гладко обособяване на страната от Запада. Бързата подмяна на вериги като McDonald`s и Starbucks с локални други възможности демонстрира, че животът като че ли се връща към естественото. Въпреки това натискът в сърцето на икономическата машина се усилва, а протичащото се с най-големия авто производител в страната е ослепителен образец за дълбоките контрасти сред думите и действителността.
НАСА изпраща най-мощната си ракета на основна задача до Луната
С няколко години забавяне НАСА към този момент е на единствено един ден от стартирането на основната задача Artemis I от галактическия център Кенеди във Флорида. Утре оттова ще бъде изстреляна ракетата Space Launch System (SLS), която би трябвало да изведе в намерено пространство капсулата Orion, с цел да се насочи тя на 42-дневно пътешестване към Луната.
„ Никога не сме го виждали по този начин “: „ Джеймс Уеб “ сподели Юпитер в нова светлина
Най-големият, най-скъпият и съвременен орбитален телескоп, създаван в миналото от човечеството – „ Джеймс Уеб “, сподели Юпитер с неговите полярни сияния и спътници, както в никакъв случай до момента. В понеделник учените разгласиха фотоси на най-голямата планета в Слънчевата система, написа The Guardian.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР