АЕЦ Козлодуй и френската компания Фраматом (Framatome GmbH) подписаха споразумение

...
АЕЦ Козлодуй и френската компания Фраматом (Framatome GmbH) подписаха споразумение
Коментари Харесай

Пълна диверсификация. И Фраматом ще доставя ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй

АЕЦ " Козлодуй " и френската компания " Фраматом " (Framatome GmbH) подписаха съглашение за доставка на свежо нуклеарно гориво за шести блок на атомната централа в петък.

Преди седмица и с американската компания " Уестингхаус " за доставка на свежо нуклеарно гориво за пети блок на централата. Споразуменията са по отношение на при започване на ноември от националното заседание задача на държавното управление да търси нуклеарно гориво, друго от съветското.

В петък служебният министър на енергетиката Росен Христов сподели, че със договорката с френската компания се реализира цялостна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво.

" Диверсификация не значи подмяна на един-единствен снабдител с различен единствен снабдител. Диверсификация значи подмяна на един с доста други снабдители ", сподели Христов.

" Направихме всичко допустимо в последните няколко месеца, с цел да успеем да доведем до край договарянията с двете най-големи интернационалните компании в областта на свежо нуклеарно гориво ", добави той.

Подписването на окончателния контракт ще бъде първоначално или най-много доникъде на идната година. Срокът му ще е 10-годишен, а по думите на Росен Христов ценовите параметри на договорката са извънредно конкурентни.

Първата доставка на свежо нуклеарно гориво от " Фраматом " се чака да бъде през 2025 година Доставката за 5 блок от " Уестингхаус " следва да стартира през 2024 година

В момента се търси решение за отработеното нуклеарно гориво, с което до момента се занимаваше съветска компания, уточни още Росен Христов.

" Не е предпочитано, защото нашата инфраструктура разрешава предпазване за идващите най-малко 50 години, като сега преговаряме за подготовка и уголемение на хранилищата “, сподели служебният министър.

Той добави още, че доставките на енергийни източници се употребяват и по геополитически аргументи. Припомни, че България има контракти с Русия и е удостоверила предпочитание да получи останалите количества нуклеарно гориво по тях, само че съветската страна не е дала отговор на тези претенции.

" За нас е извънредно значимо да имаме надеждни доставки, тъй като без атомната ни централа българската енергетика за момента няма да може да задоволява вътрешните потребности. Да не приказва за експорт, който да обезпечава огромна част от Брутният вътрешен продукт ", сподели още Христов.

С двата контракта България ще извърши решението на Европейски Съюз, което изисква всички атоми електроцентрали да реализират диверсификация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР