АЕЦ Козлодуй е подписал анекс към договора за доставката на

...
АЕЦ Козлодуй е подписал анекс към договора за доставката на
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй удължи руските ядрени доставки до 2025 г.

АЕЦ " Козлодуй " е подписал анекс към контракта за доставката на свежо нуклеарно гориво от съветската компания ТВЕЛ и те са удължени до 2025 година, оповестиха двете страни в сряда. Това е станало на 30 ноември.

Удължаването на съветските нуклеарни доставки става макар рекомендацията на Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ ( ESA) да се организира тръжна процедура за застраховане на доставките за безвредната и надеждна работа на двата атомни блока.

Зам.-изпълнителният шеф на атомната централа Александър Николов изясни пред Mediapool, че е решено да не се организира търг, тъй като на процедура в него би се явила единствено ТВЕЛ, защото американският ѝ съперник " Уестингхаус " към момента не е лицензиран като подобен снабдител за българския пазар. По думите му удължаването на контракта е утвърдено от ESA.

" Работи се интензивно за диверсификацията на нуклеарните доставки, само че към момента не са осъществени технико-икономическата аргументация и анализът за сигурност за използването на създадено в шведски цех на " Уестингхаус " свежо нуклеарно гориво в българските ВВЕР-1000 ", сподели Николов. Той добави, че е преценено, че цялата процедура ще отнеме няколко години, а АЕЦ " Козлодуй " не може да остане без свежи нуклеарни доставки.

Най-вероятно сходен търг ще бъде разгласен през 2024 година, счита зам.-шефът на нуклеарната централа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР