АЕЦ “Белене” е изключително нискорисков проект. Това е резултатът от

...
АЕЦ “Белене” е изключително нискорисков проект. Това е резултатът от
Коментари Харесай

АЕЦ “Белене” е изключително нискорисков проект

АЕЦ “Белене” е извънредно нискорисков план. Това е резултатът от направения разбор по искане на Булатом от Виенския център за нуклеарна подготвеност, уточни неговият представител Янко Янев. Използвана е същата методика на департамента по енергетика в Съединени американски щати за оценка на риска на огромни енергийни планове, изясни той по време на традционната Международна нуклеарна конференция, която се организира в Златни пясъци.

Най-големият риск за плана “Белене” е политичският-невземане на решение и отсрочване, което е чиста загуба на средства и фрагменти, сподели специалистът. По отношение на изказванията за земетръсна зона, където е площадката на централата, той изясни, че при лицензирането й е огледано всичко и са взети поради всички причини. “Учудвам се какъв брой доста хора безконтролно се появяват по малките екрани и назовават себе си специалисти, без да са влизали през живота си в атомна централа”, сподели Янев, който е бил ръководител на Комитета за атомна сила от 1991 до 1997 година, а след това 17 години е работил в Международната организация по атомна сила. Според него страната би трябвало да избере най-разумния модел за строителството на АЕЦ”Белене”, който е държавно обезпечен и да се резервира националният интерес. Това е обект, който ще живее 80 или 100 години и политическият риск би трябвало доста добре да бъде следен.

За страдание България няма още нуклеарна тактика. Атомната енергетика дава опция да се предвижда цената й след 10 години да вземем за пример от стартирането й и не се въздейства от тази на газа, която върви нагоре или надолу, изясни Янев. В Англия, която е взела съществено решение да построи доста атомни централи, от дни е почнал развой на присъединяване на обществото, на обособени хора да влагат в тях, с цел да получат бенефис в бъдеще при прилагане на ел.енергия. Ако 7 млн.българи дадат по 100, 200, а някои и повече лв., ще се набере акционерен капитал и централата може да стане обществена благосъстоятелност, сподели специалистът. Той уточни, че на Балканите няма друга страна с изключение на Румъния, която строи реактори, само че вероятността при нас е надалеч по-добра.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР