ЮНЕСКО възнамерява да включи мегалитния паметник Стоунхендж в Списъка на

...
ЮНЕСКО възнамерява да включи мегалитния паметник Стоунхендж в Списъка на
Коментари Харесай

ЮНЕСКО включва Стоунхендж в Списъка на културното наследство в риск

ЮНЕСКО има намерение да включи мегалитния монумент Стоунхендж в Списъка на международното завещание в заплаха поради план за пътен тунел, преминаващ наоколо до праисторическия обект, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на документ на организацията на Организация на обединените нации.

В документално решение, забелязано от Агенция Франс Прес, Комитетът за международно завещание предлага Стоунхендж да бъде включен в листата на застрашените обекти „ с оглед активизиране на интернационална поддръжка “.

Включването обаче към момента би трябвало да бъде гласувано от държавите-членки на Комитета за международно завещание, който ще заседава в Делхи от 21 юли. Според посланик, интервюиран от Агенция Франс Прес, има доста огромен късмет те да одобрят решението.

Построен на стадии сред към 3000 и 2300 година пр.н.е., Стоунхендж е един от най-важните праисторически мегалитни монументи в света във връзка с своите размери, комплицирана планировка и архитектурна точност.

Известният комплекс е изравнен с оста на Слънцето по време на лятното и зимното слънцестоене. Според ЮНЕСКО, която го афишира за обект на международното културно завещание през 1986 година, Стоунхендж е „ най-сложният в архитектурно отношение праисторически каменен кръг в света “.

През юли предходната година обаче английското държавно управление даде зелена светлина на план за пътен тунел наоколо до обекта. През юли 2021 година съдилищата бяха блокирали първичния вид на плана, като се позоваха на опасения по отношение на въздействието му върху околната среда.

Операторът на пътната мрежа „ Нешънъл хайуейз “ изяснява, че този план за рационализация на доста натоварения път А303 ще спомогне за възстановяване на транспортния поток и че тунелът, който ще бъде дълъг към три километра, ще понижи неудобствата, породени от пътния трафик наоколо до Стоунхендж.

Въпреки това група експерти откри, че това може да докара до „ трайни и необратими вреди “. Властите в Лондон обаче взеха решение да одобрят строителния план макар многократните предизвестия на Комитета за международно завещание от 2017 година насам и многократните предизвестия на неговите специалисти, предава Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР