Аерозолът, който се отделя от устройствата за нагряване на тютюн,

...
Аерозолът, който се отделя от устройствата за нагряване на тютюн,
Коментари Харесай

Проф. д-р Костов: Аерозолът от устройствата с нагряване не вреди толкова, колкото цигарения дим

Аерозолът, който се отделя от устройствата за нагряване на тютюн, не води до такова увреждане на околната среда, каквото се случва при пушенето на една елементарна, стандартна цигара, съобщи в изявление за БНР проф. доктор Коста Костов, ръководител на Фондацията за респираторна медицина и съветник по белодробни заболявания към Университетската болница „ Св. Анна “.

На въпроса дали е по-опасно за пушачите да пушат по едно и също време стандартни цигари и да употребяват устройствата с нагряване на тютюн от това да използват единствено едните или другите, доктор Костов съобщи, че няма научни доказателства зад такова мнение, и това са по-скоро легенди в общността. Трябва да се прави разлика сред електронните цигари и електронните устройства за нагряване на тютюн. Последните са тематика на американската Агенция за храни и медикаменти – FDA в Съединени американски щати, добави той.

В началото на месец май Американската организация за храни и медикаменти излезе с публично решение, с което оторизира продажбата на устройствата за нагряване на тютюн IQOS в Съединени американски щати, като в претекстовете си загатва, че тези артикули имат капацитет да понижат риска за публичното здраве. Американският регулатор признава още понижената експозиция на нездравословните субстанции в аерозола, който се отделя при използването на тези устройства, спрямо цигарения пушек.

„ Предлагам да разясняваме въпроса за устройствата с нагряване на две равнища. Първо, на публично равнище – какво знае сега формалната медицина, какво е сега мнението на най-рестриктивната организация в света във връзка с тютюневите произведения, а точно Агенцията за храни и медикаменти – FDA, в Съединените щати и второ, да разясня нещата като доктор, от моя позиция “, съобщи проф. доктор Костов. Все още няма съществени научни доказателства, които биха разрешили на лекарите да кажат изрично, че тези системи за нагряване на тютюна носят по-нисък дългогодишен риск за здравето. Въпреки това формалното мнение на Американската организация за храни и медикаменти FDA, която позволи тяхната продажба на американския пазар, е първата сериозна стъпка в тази посока. В мнението си FDA признава, че тази система за нагряване на тютюн носи по-нисък риск за публичното здраве спрямо тютюнопушенето.

“Защо FDA сподели, че има по-нисък публичен риск? По този въпрос мога да дам два параметъра – тъй като експозицията на въглероден окис в тези електронни устройства за нагряване е сравнима с тази на околната среда. Това значи, че в случай че вие изпозлвате такова устройство, количеството въглероден окис, което се излъчва при използването, е сравнимо с това на околната среда, надалеч от пушача”, добави проф. доктор Костов. Има единствено две канцерогенни съставки в аерозола, който се отделя при използването на електронните устройства с нагряване - акролеин и формалдехид, загатва в отчета си от над 100 страници американската организация. И двете, обаче, са в занижени експозиции по отношение на тези в цигарения пушек – акролеинът в аерозола на бездимните устройства е сред 89% и 95%, а формалдехидът – сред 66 и 91 на 100 по-малко в аерозола, който се отделя при използването на устройствата с нагряване, по отношение на цигарения пушек, удостоверява FDA.

Проф. доктор Костов подсети, че като доктор и съперник на тютюнопушенето, е задължен да съобщи, че всички тютюневи произведения са евентуално нездравословни и пристрастяващи, и най – положителният излаз е да не се употребяват въобще тютюневи произведения. Това, което той споделя на всички пушачи, е, че най-хубавото, което могат да създадат, е да не пушат въобще.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР