Адвокатите на сваления президент на Нигер призоваха за незабавното му

...
Адвокатите на сваления президент на Нигер призоваха за незабавното му
Коментари Харесай

Адвокати призовават за освобождаването на сваления президент на Нигер, след като хунтата твърди, че е осуетила опит за бягство

Адвокатите на сваления президент на Нигер приканиха за незабавното му освобождение

BySAM MEDNICK Associated Преса 19 октомври 2023 година, 20:07

ДАКАР, Сенегал -- Адвокатите на сваления президент на Нигер приканиха за незабавното му освобождение в петък, ден откакто ръководещата военна хунта съобщи, че е осуети един нощен опит на президента да избяга от домакински арест със фамилията си съвсем три месеца след задържането му вследствие на прелом.

Мохамед Базум, брачната половинка му и синът им са арестувани без достъп до юристи или външния свят, се споделя в изказване на интернационална група юристи, представляващи Базум. Те отхвърлиха обвиняванията на хунтата, че се е опитал да избяга.

Президентът и фамилията му са под домакински арест от края на юли, когато бунтовни бойци го смъкнаха от власт и той отхвърли да подаде оставка. Хунтата му беше спряла тока и водата.

Кол. Майор Амаду Абдраман сподели късно в четвъртък в изказване, че Базум се е опитал да стигне до чакащо транспортно средство към 3 часа сутринта, което е трябвало да го води до покрайнините на столицата Ниамей, дружно със фамилията му, двама готвачи и неговия охраняем личен състав.

Оттам те трябваше да бъдат откарани до Нигерия на борда на „ два хеликоптера, принадлежащи на непозната мощ “, сподели Абдраман.

„ Този ​​план за дестабилизиране на страната ни беше осуетен “, сподели Абдраман, добавяйки, че главните причинители са били задържани и прокурорът към този момент е почнал следствие.

Bazoum е бил виждан единствено няколко пъти, откогато е бил арестуван, само че е поддържал връзка с хора от близкия си кръг. Двама души, директно свързани с Базум, които говореха при изискване за анонимност заради чувствителността на обстановката, споделиха, че той не е бил чут от сряда вечерта.

В петък юристите на Базум споделиха, че на доктор е отхвърлен достъп, до момента в който се е опитвал да занесе храна на фамилията.

„ Не единствено военните управляващи би трябвало да ни дават доказателство, че Президентът Базум и фамилията му са живи, само че на първо място би трябвало да ги освободят неотложно “, сподели Рийд Броуди, един от юристите. „ Абсурдно е да упрекваме някого в бягство “, сподели той.

Докато местонахождението на Базум и фамилията му към момента не е ясно, специалистите от Нигер споделят, че не е доста правдоподобно той да е опитал да избяга.

„ Като се има поради какъв брой добре охранявани са Базум и фамилията му и сигурността към президентския замък, мъчно е да си представим бягство при какъвто и да е сюжет, най-малкото от всички, включващи хеликоптери, планиращи да кацнат в покрайнините на Ниамей, както (хунтата) твърди в своето официално съобщение ", сподели Андрю Лебович, теоретичен помощник в института Clingendael. Това обаче се случва в подтекст на възходящо обществено и политическо напрежение и преходът наподобява е в застой на редица фронтове, сподели той.

Съединените щати публично оповестиха, че свалянето на Базум е прелом, спирайки стотици милиони долари помощ, както и военна помощ и образование.

Мнозина на Запад гледаха на Нигер като на последната страна в района на Сахел в Африка - голямото пространство южно от пустинята Сахара — с която може да си партнираме, с цел да отблъснем възходящия джихадистки протест, обвързван с Ал Кайда и групировката Ислямска страна.

В резултат на юлския прелом обаче френският президент Еманюел Макрон разгласи, че Франция приключва военното си наличие и ще изтегли своя дипломат от страната. Френските войски към този момент са прокудени от военните държавни управления в прилежащите Мали и Буркина Фасо, които следят повишаване на офанзивите.

___

Криста Ларсън способства за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР