Адвокати от СНЦ Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество (@НАПС)

...
Адвокати от СНЦ Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество (@НАПС)
Коментари Харесай

Адвокати призоваха съдийската колегия за спешни решения и електронно правосъдие

Адвокати от Сдружение с нестопанска цел " Електронна национална адвокатска платформа за съдействие " (@НАПС) сезираха ръководителя на Върховния касационен съд и председателстващ съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет с отворено писмо и молба да бъдат взети серия от ограничения, които са нужни за възстановяване работата на съдилищата в изискванията на изключителното състояние поради разпространяването на COVID-19.

Те приканват ограниченията да бъдат разисквани и по тях да бъдат взети решения на изключителното съвещание на съдийската гилдия във вторник. (Пълния текст на писмото до Лозан Панов вижте в атачмънта.)

Според юристите взетите от съдийската гилдия ограничения за работа на съдилищата откакто на 13 март бе оповестено изключително положения в този момент имат потребност от незабавна проверка. В 7 страници юристите изясняват, че е нужно да има изговаряне от съд по някои висящи производства. Те обръщат внимание и на някои чисто механически въпроси, които не са решени и основават проблем в практиката.

Отворено писмо до Лозан Панов

Като най-важно обаче от организацията показват това, че би трябвало да се укаже на съдилищата да положат оптимални старания за пускане на ефикасното потребление на Единния портал за електронно правораздаване. Те упорстват съдийската гилдия да изиска от съдилищата да създадат организация в незабавен порядък за попълване на електронните досиета и за разрешаване на поискания адвокатски достъп до тях.

" Всички сме обезпокоени от обстановката, в която изпаднахме и разчитаме Вие като председателстващ съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет да визиите тези проблеми, с които юристите се сблъскват всекидневно, и посредством виновна полемика да съдействате за разрешаването им по допустимо най-хубавия и щадящ здравето на всички ни метод ", молят юристите в отвореното писмо.

" Живеем във време на " биологична война ", в което сме принудени да търсим нови решения, с цел да продължим да работим, без да бъдат застрашени животът и здравето ни, и тези на нашите фамилии. Българските жители и юристите, призвани да пазят техните права, и да ги съставляват пред съда, чакаме електронно правораздаване към този момент доста години, само че към този момент не разполагаме с толеранс от време ", разясняват от организацията.

" Децата ни, без значение от нежната възраст, и учителите, някои от тях на прекл1онна възраст, бяха принудени да се оправят със обстановката за по-малко от 10 дни, и към този момент образователният развой е възобновен на всички места в страната. Апелираме към незабавни и виновни ограничения от страна на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, и на всички административни ръководители в правосъдната система, които да създадат също крачка към електронно отдалечено обновяване на работата по този начин, че дружно съд, и юристи, да понижим вредите върху правораздаването, които биологичната рецесия нанесе, само че жителите ще понесат ", приключват писмото юристите.

Как работи правосъдната система в изискванията на изключително състояние - тук
Защо юристите са в по-тежко състояние и няма поддръжка за тях - тук
" Дневник " следи развиването на събитията към ковид в действително време - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1192)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР