Адвокати направиха на пух и прах силно рекламираните промени в

...
Адвокати направиха на пух и прах силно рекламираните промени в
Коментари Харесай

Законът не е стихотворение: Юристи сринаха промените за насилието на Борисов, Пеевски, Петков

Адвокати направиха на пух и прахуляк мощно рекламираните промени в Наказателния кодекс и в закона за домашното принуждение, импортирани незабавно от Бойко Борисов /ГЕРБ/, Делян Пеевски /ДПС/, Кирил Петков /ПП/ и други депутати от ръководещото болшинство. Заради въпросните промени даже се приключва ваканцията на депутатите и те се събират на изключително съвещание в понеделник. И двата плана са стимулирани с съответния случая за обезобразеното момиче в Стара Загора, без значение че не могат да окажат каквото и въздействие върху него. Те не са подложени и на необятно публично разискване, както изисква законът, написа „ Сега “.

Промените в Наказателен кодекс плануват наказването за междинна телесна щета да бъде повишено на до 8 години затвор (сега е до 6 г.) Пробацията отпада като различно на лишаването от независимост до 2 години наказване за лека телесна щета. Завишават се и санкциите, планувани за лека телесна щета, изразяваща се в причиняване на болежка или страдалчество без разстройство на здравето. Сега наказването по този текст е отнемане от независимост до шест месеца или пробация, или санкция от 100 до триста лв.. Предлага се санкцията да е от 500 до 1000 лева

Измененията на Пеевски, Борисов, Петков в закона за домашното принуждение пък плануват „ фактическо общуване “ да бъде сменено с „ интимна връзка “. Интимната връзка се дефинира като „ непринуден относително дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки “.

Още при появяването на предложенията те бяха оповестени от специалисти за популистки, половинчати, безсмислени, прибързани. Опасенията са, че те могат да доведат до още по-голяма каша и като законодателна рамка, и като използване.

В сряда сутринта те бяха мощно разкритикувани от някогашния вътрешен министър и сегашен юрист Емануил Йорданов, както и от юрист Райна Аврамова.

„ Не виждам смисъл да се прекъсва отпуската на депутатите, с цел да се одобряват под паника някакви промени, които могат и да не проработят “, сподели Йорданов пред Българска национална телевизия. Той призна, че се е изумил от текста, който се приготвя за включване в Закона за отбрана от домашно принуждение, за „ интимна връзка “ и добави: „ С доста думи не се споделя нищо. Хубаво е, когато се пишат закони, този, който ги написа, да пита някого, който най-малко един път е влизал в правосъдна зала. Използването на епитети в законови текстове не е целесъобразно, тъй като законът не е стихотворение. Който желае да написа стихотворение, да отиде в книжовен кръжок. В Народното събрание би трябвало да работят адвокати “.

Йорданов вижда проблем и с предлагането за леката телесна щета в Наказателен кодекс. Той се притеснява, че на процедура наказването може да стане даже по-леко от в този момент, тъй като съгласно чл.78А Наказателен кодекс се планува опцията за подмяна на наказателната отговорност с административна санкция за закононарушения, предвиждащи до 2 години. Така може да отпадне опцията за пробация, само че може и въобще да няма наказание.

Адвокат Райна Аврамова пък разгласи, че измененията в Наказателен кодекс плануват единствено увеличение на наказване и от това няма да има резултат. „ Има голяма празнота в Наказателен кодекс, която няма по какъв начин да се запълни с повишение размера на наказването за междинна телесна щета от 6 на 8 години. Трябва да се вкарат текстове, които да могат да запълнят тази празнина и в действителност да служат превъзпитателно “, сподели тя. Според нея също има проблем в определението за интимна връзка. „ Как тъкмо ще се потвърждава тя? Отива се в друга прекаленост и това ще породи хиляди тълкования от разнообразни правосъдни сформира из цялата страна “, счита Аврамова.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР